Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 25, 2010 17:59 - Geen reacties

Vlamingen bouwen kleiner en zuiniger

25
feb2010

Nieuwbouwwoningen in Vlaanderen worden kleiner gebouwd en met meer aandacht voor energiebesparing. Dat is één van de grote trends die de Vlaamse Confederatie Bouw heeft vastgesteld.

Om energie te besparen doen nieuwbouwers ook steeds meer een beroep op alternatieve energiebronnen en in heel wat verkavelingen worden die nieuwe technieken collectief toegepast, voor verschillende woningen tegelijkertijd.

Bouwgrond schaars
“We kunnen er niet omheen dat bouwgrond in Vlaanderen schaars wordt”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. “Daarom wordt er nu kleiner gebouwd. We bouwen op kavels van 4 are terwijl de kavels vroeger groter waren. Daarnaast worden er ook meer rijhuizen gezet, zelfs in nieuwbouwwijken. We zijn van viergevelwoningen overgestapt naar driegevelwoningen en nu bouwen we tweegevelwoningen met een kleinere tuin.”

Energiebesparende maatregelen
In die nieuwe woningen hebben de eigenaars en bouwers ook steeds meer aandacht voor energiebesparende maatregelen en alternatieve energieën. “Iedereen kent al de zonnepanelen maar ook de warmtepompen of grondwarmtepompen en houtpelletkachels zijn in opmars. Zo wordt 1 nieuwe woning op 10 al uitgerust met een dergelijke warmtepomp.” Omdat een dergelijke pomp nog een fikse investering vraagt, zijn het voorlopig vooral de duurdere woningen die ermee uitgerust worden. “Maar het blijft daartoe niet beperkt”, gaat VCB-topman Marc Dillen verder. “In heel wat nieuwbouwwijken worden de huizen nu gebouwd als zogenaamde globale passiefwoningen. Daarbij worden alternatieve energiebronnen soms collectief gebruikt. Zo kan één grondwarmtepomp warmte leveren aan vier of vijf verschillende huizen.”

Al die nieuwe energietechnieken en -systemen krijgen op de bouwbeurs Batibouw ook ruime aandacht, aldus nog de VCB.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld