Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, november 19, 2012 17:12 - Geen reacties

Energy forum blikt tevreden terug op geslaagde tweedaagse

19
nov2012

Brussel, 16 november 2012 – Ook gisteren vonden energieverantwoordelijken en -beslissers vlot hun weg naar de Heizel, voor de tweede dag van Energy Forum 2012. In drie boeiende debatten werd het Belgische energiebeleid nauwkeurig ontleed. ’s Ochtends kregen toehoorders de laatste stand van zaken over hernieuwbare energiebronnen, geothermie – waterstof en waterkracht – in een debat met Hans Hoes van Terra Energy, Adwin Martens van Waterstofnet en Steven Nauwelaerts van Laminaria. ’s Namiddags stonden twee debatten op de agenda: “Gaat binnenkort het licht uit? De schrik voor stroomtekorten” onder leiding van voormalig Tijd journalist Guy Van den Broek en “De toekomstige energiemix in België” met als moderator Trends journalist Luc Huysmans.

In het eerste debat kruisten Alex Polfliet van Zero Emission Solutions, Peter Claes van Febeliec, Frank Vandenberghe van Elia en Marc Van den Bosch van Febeg de degens. Over één ding waren de vier deelnemers het eens: het is niet onmogelijk dat we in België met een black-out geconfronteerd worden, al is het zeer onwaarschijnlijk dat het ooit gebeurt. Ook over het feit dat we allerminst in deze situatie mogen berusten was er grote eensgezindheid. Over wat er moet gebeuren om de mogelijkheid daadwerkelijk te elimineren, liepen de meningen echter meer uiteen.

In het tweede debat waren André Jurres van NPG Energy, Peter Claes van Febeliec, Arnaud Collignon van Greenpeace en Bart Bode van Ode present. Ook hier eensgezindheid over het feit dat de toekomstige energiemix voor België in ieder geval betaalbaar, proper en betrouwbaar moet zijn. Net als in het debat met staatssecretaris Wathelet op woensdag, werd ook hier meermaals gewezen op de gebrekkige rol die Europa in het hele energieverhaal speelt. De energiemarkt werd vrijgemaakt, en er is vandaag sprake van koppeling van de West-Europese markten, maar door de grote onderlinge nationale verschillen in wetgeving, financieel steunkader en belastingen, ontstond een ongelijk speelveld en bijgevolg een falende marktwerking. Vanuit de vaststelling dat het Europese beleid onsamenhangend is, pleitte André Jurres alvast voor een “toenadering tussen Den Haag en Brussel. Doordat er momenteel een aantal grote nieuwe (steenkool)centrales gebouwd worden, heeft Nederland productiecapaciteit op overschot. Tegelijk heeft België, voornamelijk door de uitbouw van een offshore windpark, voornamelijk flexibele capaciteit te kort. Waarom kunnen we elkaar hierin niet vinden?

Ook het ETS-systeem, in het leven geroepen om de stijgende CO2-emissies een halt toe te roepen, werd besproken. Volgens Peter Claes is het resultaat van het ETS-systeem, waarbij vandaag emissierechten verhandeld worden voor nauwelijks 8 euro per ton, een logische situatie: “ETS is een marktsysteem. Als er veel aanbod is , verlaagt de prijs.” Door de lage prijs onstaat vandaag echter een situatie waarbij het veel voordeliger is een CO2 intensieve steenkoolcentrale te exploiteren dan een gascentrale, die eigenlijk veel beter is voor het milieu. André Jurres suggereerde dat het ETS-systeem, om echt goed te kunnen werken, dient uitgebreid te worden naar alle industriële sectoren en ook naar de luchtvaart (dit in contrast met de recente EU-beslissing om de luchtvaartsector uitstel te verlenen voor het betalen van CO2-emissierechten): “We hebben een stabiele CO2 -prijs nodig die liefst overal in Europa of zelfs mondiaal geldt, en die hoog genoeg is zodat het pijn doet. Enkel op die manier is er een incentive om minder CO2 te produceren.”

Energy Forum is een tweedaags evenement voor en door iedereen die in België op professioneel vlak met energie bezig is, van producent over federaties en belangenverenigingen tot de grootverbruikers. Meer dan 1000 bezoekers registreerden zich vooraf om Energy Forum te kunnen bezoeken. Dit jaar vond Energy forum plaats op 14 en 15 november. De volgende editie is reeds gepland op 13 en 14 november 2013 in Brussels Expo. www.energy-forum.be

Bron: MindShakeReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld