Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 25, 2010 17:57 - Geen reacties

Bouw nieuwe appartementen blijft fors dalen

25
feb2010

De bouw van nieuwbouwappartementen is in 2009 voor het derde opeenvolgende jaar gedaald en wel met 17 procent tegenover 2008. Dat blijkt uit de cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).

Tegenover het topjaar 2006 is er zelfs een daling merkbaar van 41 procent. Volgens Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB, gaat het om een tijdelijk fenomeen, mee veroorzaakt door de crisis.

Crisis
“De appartementenbouw is veel gevoeliger voor de conjunctuur dan de huizenbouw”, zegt Dillen. “Als de economie het goed doet, gaat de huizenbouw er minder snel op vooruit dan de appartementenbouw en omgekeerd heeft de huizenbouw minder last van de crisis dan de appartementenbouw. Uit onze cijfers blijkt dat de daling in de huizenbouw in 2009 beperkt bleef tot 9 procent. Waar vijf jaar geleden de nieuwe appartementen nog 60 procent van de markt uitmaakten, is de toestand op dit moment gestabiliseerd in een vijftig-vijftig-verhouding.”

Toekomst niet rooskleurig
Een enquête van VCB bij Vlaamse bouwers toont aan dat die daling van de appartementenbouw duidelijk voelbaar is. 53 procent meldt minder bouwactiviteit bij de oprichting van nieuwe flats en zelfs 65 procent heeft minder afgesloten contracten dan voordien. Slechts een klein deel van de woningbouwers verwacht snel beterschap en 47 procent vreest een constant laag productieniveau en zelfs een verdere achteruitgang.

Toch is Dillen voorzichtig optimistisch: “Als de economie het beter doet, zal de appartementenbouw dat ook voelen. Bovendien is er de voorbije jaren misschien wat teveel gebouwd. Als dat overbaanbod opgeslorpt is, herstelt de markt zich ook.”

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld