Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, november 24, 2010 9:51 - Geen reacties

Klimaatcongres 2010: Duurzaam is niet duur en samen doen we het!

24
nov2010

Klimaat staat hoog op de agenda bij lokale en regionale overheden en bedrijfsleven. Dat bleek vorige week op het Klimaatcongres 2010 in DeFabrique, een historisch industrieel complex te Utrecht, waar ruim 800 enthousiaste mensen deelnamen aan het veelzijdig en agenderend programma over energie en klimaat. Tijdens de opening maakten Wouter de Jong (Ged. Provincie Utrecht), Henk Aalderink (namens VNG) en Peter Glas (voorzitter Unie van Waterschappen) samen een vuist om lokaal klimaatbeleid hoog op de agenda te houden en in het slotdebat concludeerde staatssecretaris Atsma: “Duurzaam is niet duur en samen doen we het!”

Bijzonder waren de sprekers van de klimaatacademie die hun visie overdroegen aan het publiek. Zo confronteerde meteoroloog en weervrouw Helga van Leur hen met het smeltende ijs op Groenland en liet architect Thomas Rau inspirerende energieneutrale voorbeelden in de bouw zien. Namens EnergieTransitie sprak Jan Terlouw (voorzitter platform Gebouwde Omgeving) en hij attendeerde het publiek vooral op de slag die in de bestaande bouw nog te maken is. “Het is tijd om op een andere manier te gaan bouwen”.

Tijdens de drukbezochte Kennismarkt, waar de tweets #klimaatcongres overal te zien waren, werden de acht steden die geselecteerd zijn voor het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS) in het zonnetje gezet. Rotterdam, Amsterdam Stadsdeel Zuid, Nijmegen, Lochem, Wageningen, Tilburg, Breda en Heerhugowaard krijgen allen een bijdrage voor de proces- en begeleidingskosten bij de uitvoering van hun proefprojecten op weg naar klimaatneutraliteit.

Het eindprogramma startte met de uitreiking van het prestigieuze klimaatmonument die deze keer in handen viel van de Provincie Flevoland en de gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde. De drie gemeenten reduceren jaarlijks ruim 200.000 ton CO2. Deze reductie wordt voornamelijk gerealiseerd door de grote hoeveelheid windturbines in de Flevopolder.

Staatssecretaris Atsma sloot af met een motiverend verhaal: “Vandaag blijkt dat duurzaam niet duur hoeft te zijn en dat door samenwerking tussen lokale partijen en bedrijven succesvolle projecten oplevert. Nu is het tijd voor de tweede stap: opschalen en professionaliseren”.

In het slotdebat met de klimaatambassadeurs van de gemeenten, provincies en waterschappen werd duidelijk dat het klimaat hoog op de agenda blijft en dat de overheid blijft faciliteren en stimuleren.

Bron: Agentschap NLReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld