Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, januari 21, 2011 15:31 - 1 Reactie

Vlaamse regering koopt grond voor betaalbare woningen

21
jan2011

De Vlaamse regering lanceert een speciaal fonds dat bouwgronden in gemeenten en regio’s met hoge grondprijzen opkoopt. Die gronden zullen dan doorverkocht worden aan sociale huisvestingsmaatschappijen en privé-ontwikkelaars. Bedoeling is om op die manier ook in dure streken meer betaalbare gronden op de markt te brengen, zo legt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) uit.

De afgelopen tien jaar is de grondprijs in Vlaanderen verdrievoudigd. Zeker in de kustregio, in de steden en in de stedelijke randgebieden liggen de prijzen bijzonder hoog. Vaak is het daar ook voor modale gezinnen moeilijk om een betaalbare woning te vinden.

Daarom heeft Vlaams minister Van den Bossche beslist een fonds op te richten dat strategische gronden in dure regio’s gaat opkopen. Het fonds, dat bij de lancering gespijsd wordt met 50 miljoen euro, zal een deel van die gronden dan ter beschikking stellen van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Die betalen de grond pas later terug. Daarnaast zal het fonds ook gronden doorverkopen aan privé-ontwikkelaars, bijvoorbeeld voor de bouw van studentenkamers, zorgvoorzieningen en betaalbare privé-woningen.

Extra aanbod
“Zo zorgen we voor een een extra aanbod van betaalbare woningen in dure regio’s”, zegt Van den Bossche. “Door een slimme verdeling van de aangekochte gronden tussen sociale woningen en andere vormen van huisvesting zorgen we ook voor de juiste sociale mix en voor leefbare buurten”, aldus nog de sp.a-minister.

Volgens Van den Bossche kan het fonds ook een rol gaan spelen in stadsvernieuwingsprojecten. Ze verwijst naar het voorbeeld van de Leuvense Vaartkom. Daar staat een groot stadsvernieuwingsproject in de steigers op de oude terreinen van bierbrouwer AB Inbev. Een aantal percelen hebben nog geen bestemming gekregen, en daar zou het fonds bijvoorbeeld een rol in kunnen spelen door te zorgen voor een gemengde ontwikkeling met sociale woningen en andere vormen van huisvesting.

Ook in de Vlaamse rand rond Brussel kan het fonds een rol gaan spelen in de ontwikkeling van betaalbare woningen. Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor de Vlaamse rand rond Brussel, is dan ook verheugd. “De Vlaamse rand wordt geconfronteerd met een ‘stadsvlucht’. Het aanbod van woongelegenheden is zeer schaars, wat aanzienlijke stijgingen van de woning- en grondprijzen met zich meebrengt”, aldus Bourgeois.1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Hendrik Nelde
jan 25, 2011 21:16

Prijzen van vastgoed gaan omhoog… En dit zal zeker zo blijven als minister Van den Bossche doorgaat met haar plan om voor 50 miljoen Euro gronden op toplocaties aan te kopen en deze mits een uitgestelde betaling over te dragen aan deels Sociale Huisvestingsmaatschappijen (lees: betoelaagde en gesubsidieerde huisvestingsmaatschappijen).

Vermoedelijk gevolg van deze actie? Zonder meer stijgende grondprijzen (een deel van de markt wordt uit het circuit gehaald: vraag en aanbod). Maar tevens het risico door andere instanties zoals de Europese Gemeenschap teruggefloten te worden. Het Nederlandse beleid op vlak van Sociale Huisvesting kreeg het aan de stok met de Europese Gemeenschap, dit voorbeeld kan een donkere schaduw op ons beleid werpen!

En wij die dachten dat het belastinggeld in de kas van de overheid aan het opgeraken was…

Trouwens: indien u kapitaal te beleggen heeft en weinig ervaring in de sector: laat u professioneel begeleiden/coachen: op http://www.vastgoedcoach.be kan u een professioneel aan kopers kant vinden die de belangen van de vastgoedkoper zal behartigen.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld