Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, mei 31, 2010 11:53 - Geen reacties

Markt 2de verblijven herstelt zich

31
mei2010

Record aantal appartementen te koop aan de Belgische Kust: +20%

In het segment van de tweede verblijven hebben de appartementen aan de Belgische Kust het in ons land het zwaarst te verduren gehad. De gemiddelde prijsdaling bedraagt ongeveer 8% sinds het begin van de financiële crisis. Dit gemiddelde wordt echter sterk beïnvloed door de ‘duurdere’ appartementen, die een daling kenden van 10 tot 15%.

Volgens vastgoedorganisatie CENTURY 21 werd deze duidelijke achteruitgang nog niet helemaal goedgemaakt door de vernieuwde belangstelling die sinds het begin van het jaar wordt vastgesteld. Dit kan vooral worden verklaard door het feit dat er, ondanks een stijging van de vraag, nog nooit zoveel appartementen te koop stonden aan de Belgische Kust. Het aantal onroerende goederen die te koop staan, is op een jaar tijd met 20% gestegen.

Volgens de grootste organisatie van vastgoedkantoren is de Belgische vastgoedmarkt over het algemeen weer normaal geworden, want wie wil beleggen in vastgoed is minder bang dan in 2009 en is meer overtuigd dat de vastgoedmarkt stevig in zijn schoenen staat.

De vastgoedkantoren aan de Belgische Kust hebben weer reden tot glimlachen. In het segment van de hoofdverblijven stellen ze vast dat oudere mensen en/of gepensioneerden nog steeds belangstelling hebben voor een onroerend goed waar ze definitief willen gaan wonen. De vastgoedpromotoren hebben dit goed begrepen en zetten hun zinnen op nieuwe bouwwerken met appartementen van meer dan 280.000 euro. De bestaande onroerende goederen van minder dan 280.000 euro zagen hun valorisatie nagenoeg niet dalen tijdens de crisis.

Het aantal ‘verkochte’ appartementen aan de Kust steeg op een jaar tijd met 5%
In het segment van de tweede verblijven aan de Kust ziet de situatie er iets anders uit. Temeer omdat de prijzen van de ‘duurste’ appartementen op een jaar tijd met 10 tot 15% gedaald zijn. De gemiddelde prijs van een zogenaamd ‘duurder’ appartement hangt onvermijdelijk af van de plaats waar het gelegen is: in Oostende zegt men dat een appartement ‘duurder’ is vanaf 300.000 euro, terwijl dit in De Panne eerder 320.000 euro of in Knokke zelfs 350.000 euro is.

CENTURY 21 stelt momenteel een gemiddelde stijging van 5% vast van het aantal verkochte appartementen als tweede verblijf. Volgens Mathieu Verwilghen, General Manager van CENTURY 21 Benelux, moet er een onderscheid gemaakt worden naargelang het type appartementen: « De nieuwe appartementen van 170.000 euro zijn nog zeer aantrekkelijk, maar de duurdere onroerende goederen blijven lang te koop staan. Dit is het gevolg van een groot overaanbod. Nog nooit stonden er zoveel appartementen te koop, of het nu oude of nieuwe zijn. Dit heeft een impact op de prijzen die laag blijven, maar aangezien dit een tijdelijk fenomeen is en er geen nieuwe dalingen verwacht worden, maar integendeel een lichte stijging van de prijzen, is het nu duidelijk het goede moment om te kopen! »

Het grote aanbod en het vertrouwen in de soliditeit van de vastgoedmark zetten steeds meer beleggers aan om een appartement aan de Kust te kopen. Buitenlandse beleggers, zoals de Fransen, de Nederlanders en de Engelsen voelen zich ook aangetrokken door onze kuststreek. De cultuur, de levenskwaliteit, het onthaal en de gastronomie hier hen goed bevalt.

In de Ardennen zijn de prijsschommelingen minder groot
De tweede verblijven in de Ardennen hadden minder te lijden onder de economische en financiële crisis dan die aan de kust. De prijzen van de woningen zijn er met 5 tot 7% gedaald. « Weliswaar zijn de appartementen of huizen er over het algemeen minder duur dan aan de Belgische Kust, zodat de prijsschommelingen er ook beperkter zijn. In de Ardennen behoren een hoofdverblijf en een tweede verblijf tot 2 totaal verschillende markten », verduidelijkt Mathieu Verwilghen.

De vastgoedmarkt in België wordt zowat overal weer normaal
Meer dan 160 vastgoedmakelaars van de organisatie CENTURY 21, verspreid over het hele land, zeggen dat de hele Belgische vastgoedmarkt weer normaal geworden is. Ze stellen vast dat wie wil beleggen in vastgoed minder bang is dan in 2009 en meer overtuigd is van de soliditeit en het potentieel van de vastgoedmarkt dan enkele maanden geleden. Dit bevestigt nog maar eens dat de Belgische vastgoedmarkt niet met volle kracht getroffen werd door de crisis.

Bron: Century 21Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld