Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op zaterdag, oktober 30, 2010 9:54 - Geen reacties

Laag BTW-tarief verbouwen heeft gewenste effect

30
okt2010

Sinds het begin van deze maand is in Nederland het verlaagde BTW-tarief op renovatie en herstel van woningen van toepassing. De BTW-verlaging is negen maanden van kracht. De maatregel is ingevoerd door minister De Jager van Financiën met het doel de productie en werkgelegenheid in de bouwsector te bevorderen. Vooralsnog lijkt de maatregel het gewenste effect te sorteren. Het aantal consumenten dat de komende 9 maanden een verbouwing gaat uitvoeren is met 15% toegenomen, dankzij de maatregel. Het aandeel dat momenteel overweegt om in deze periode een verbouwing te laten uitvoeren is zelfs met 31% toegenomen door de BTW-verlaging. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat begin oktober is uitgevoerd onder ruim 500 consumenten.

Verbouwing en renovatieplannen

Veel consumenten hebben plannen om hun woning gedeeltelijk te verbouwen of renoveren. Vaak is er nog een extra zetje in de rug nodig om de stap van plan naar de daadwerkelijke uitvoer te maken. Een tijdelijk verlaagd BTW-tarief kan een extra motiverende factor zijn om tot actie over te gaan. Onderstaande figuur toont dat een kwart van de Nederlandse consumenten met de gedachten speelt om de komende 9 maanden hun woning gedeeltelijk te verbouwen. Daarvan is 6% er van overtuigd dat deze verbouwing de komende 9 maanden wordt uitgevoerd.
In de media is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor de verlaging van het BTW-tarief. Daarnaast zijn bouwbedrijven, maar ook handelaren actief aan het communiceren dat het momenteel gunstig is om te verbouwen. Interessant is dan om te zien welk deel van deze consumenten de plannen al hadden en welke consumenten deze plannen hebben vanwege het verlaagde BTW-tarief. Uit de tabel valt af te lezen dat 15% van de consumenten met directe verbouwplannen deze plannen hebben vanwege de verlaging van het BTW tarief. Ook is de groep consumenten met indirecte verbouwplannen enorm toegenomen. De toename van deze groep zal waarschijnlijk mede bijdragen aan de toename in het aantal verbouwingen.

Badkamers en keukens meest geplande verbouwingen

De consumenten met directe en indirecte verbouwplannen is gevraagd welke plannen men heeft. Hieruit blijkt dat men voornamelijk de badkamer wil verbouwen (25%). Daarnaast worden het verbouwen van de keuken (18%), het renoveren van de zolder (11%) en het plaatsen serre of uitbouw van de woning genoemd (11%). Ten opzichte van de normaal te verwachten plannen lijkt er dus voor diverse leveranciers in de bouw en uiteraard voor de uitvoerende partijen een goede periode aan te breken.

Bron: USP Marketing ConsultancyReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld