Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, februari 23, 2010 17:17 - Geen reacties

Kantoorvraag grootste zakencentra zakt als pudding in elkaar

23
feb2010

De vraag naar kantoorruimte in ’s werelds grootste zakencentra is op ongekende wijze ingezakt. Dit was een belangrijke factor voor de eerste wereldwijde daling van tophuurprijzen sinds 2003. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Office Space Across the World van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

De Amsterdamse kantorenmarkt heeft geen gemakkelijk jaar achter de rug. De opnamecijfers zijn, vergeleken met de voorafgaande jaren, aanzienlijk gedaald en het aanbod is wederom gestegen. Het totale aanbodcijfer ligt wel nog steeds fors onder het recordcijfer van 2005.

Op de Zuidas, de duurste kantoorlocatie van Amsterdam en van Nederland, zijn de tophuurprijzen het afgelopen jaar gedaald naar € 360 per m2 per jaar. De huisvestingslasten (huur incl. belastingen en servicekosten) komen dan neer op € 471 per m2 per jaar. De neerwaartse correctie van de huurprijzen op de Zuidas werd in het eerste halfjaar geregistreerd en in het tweede halfjaar zijn de tophuren gestabiliseerd. Incentives blijven, net zoals in de rest van de Nederlandse kantorenmarkt, een belangrijke rol spelen.

Op de ranglijst van ’s wereld duurste kantoorlocaties bleven de steden in de top drie ongewijzigd. Tokio steeg van de tweede naar de eerste plaats met huisvestingslasten (huur incl. belasting en servicekosten) van € 1441 per m2 per jaar. Het Londense West End steeg van de derde naar de tweede plaats met huisvestingslasten van € 1220 per m2 per jaar. Hong Kong daalde van de eerste naar de derde plaats met huisvestingslasten van € 1207 per m2 per jaar.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld