Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, juni 1, 2010 15:59 - Geen reacties

Hypotheekleningen brengen geld op door lage rente

01
jun2010

Wie als huiseigenaar de afgelopen jaren een hypothecair krediet afsloot tegen een jaarlijks aanpasbare rente, verdient daar nu geld mee. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.

De rente is tot zo’n laag niveau gezakt dat de huiseigenaars, geholpen door de fiscale gunstregeling, jaarlijks meer geld van de fiscus terugkrijgen dan dat ze rente betalen aan de bank.

De bankencrisis heeft ervoor gezorgd dat de marktrente naar extrrem lage niveaus is gezakt. Woonkredieten met een variabele rente worden jaarlijks automatisch aangepast aan die marktrente (de referentierente), verhoogd met het winstpercentage van de bank, dat bij de ondertekening van het kredietcontract wordt overeengekomen.

De harde concurrentiestrijd tussen de banken onderling brachten heel kleine winstmarges van 0,5 procent mee. Sinds de wereldwijde crisis zijn die marges weer gestegen tot 2 procent en meer.

Beide factoren leiden ertoe dat wie afgelopen decennium leende, tegen het huidige markttarief gemiddeld kan rekenen op een neerwaartse rente-aanpassing tot minder dan 1 procent.

In extreme gevallen – als de bank het krediet destijds met verlies toestond – kan de rente volgens immotheker John Romain zelfs zakken tot onder de ‘referentierente’. Tot de rente eind 2010 stijgt – zoals wordt verwacht – valt er op die manier geld te verdienen.

Bron: TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld