Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, januari 28, 2010 18:41 - Geen reacties

Huurder moet grotere rol krijgen

28
jan2010

Huurders, gemeenten en het Rijk moeten weer een grotere rol krijgen in het beleid van de woningcorporaties en -stichtingen. „Na de excessen in deze sector is iedereen bezig met ‘coöperatie-bashing’, maar daarmee dreigen we het kind met het badwater weg te gooien”, vindt bouw- en woonwethouder Marnix Norder (PvdA) van Den Haag. Hij sprak donderdag tijdens het Haags Vastgoedsymposium op de Haagse Hogeschool.

Ondanks excessen zoals die bij Rochdale in Amsterdam en met de SS Rotterdam, vindt Norder dat het systeem van woningcorporaties niet kapot moet worden gemaakt. In vergelijking met andere Europese landen is de sociale woningbouw in Nederland een van de beste, vindt Norder. „De woningen zijn beter geïsoleerd, vaak groter en met meer voorzieningen.”

Hij vindt dat woningcorporaties door allerlei maatregelen, zoals beperkte huurverhoging en de afdracht van vennootschapsbelasting, nu worden leeggezogen. „Daardoor is er geen ruimte meer om te investeren, terwijl dat nu juist nodig is in vooral de achterstandswijken”, aldus Norder. Om diezelfde reden vindt hij dat huurders weer net als vroeger een stem moeten krijgen in de voormalige woningbouwverenigingen.

Huurders moeten niet alleen meer betrokken raken bij renovaties van woningen en het grootonderhoud, maar ook bij de leefomgeving. „Eigenlijk zouden we weer terug moeten naar de tijd waarin huurders meer invloed hadden op toenmalige woningbouwverenigingen”, zegt Norder. Hij denkt dat er voldoende mensen zijn die nog graag willen meepraten, maar vooral ook meedenken over inrichting van bijvoorbeeld de omgeving.

De invloed van gemeenten op de corporaties moet toenemen, vindt Norder, door de conceptbegrotingen en jaarverslagen te voorzien van een advies, voordat deze worden vastgesteld. Dat zou volgens de wethouder leiden tot een groter maatschappelijk besef, ook gezien de opdracht die ze van gemeenten krijgen. „Nu zit ik altijd in een onderhandelingspositie met de corporaties. Als ze iets niet willen, heb ik geen instrumenten om ze enigszins te sturen.”

Het Rijk moet wat Norder betreft de marktmeester worden. Die moet zorgen dat de corporaties ook meer over hun eigen grenzen heen kijken en kunnen bouwen in andere gemeenten.

Bron: CobouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld