Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op maandag, april 12, 2010 17:12 - Geen reacties

Huis te koop

12
apr2010

Iedereen is het er over eens dat de woningmarkt verstoord wordt door twee ‘subsidiestromen’: de hypotheekrenteaftrek en de huursubsidies.

Hierdoor zijn koopwoningen kunstmatig duur en huurwoningen kunstmatig goedkoop. Dit stelde ook het panel van het ’Woningmarkt Debat’ ruim een week geleden. Dat panel (bestuurders van woningcorporaties en woningbeleggers) legde drie punten op tafel. Ten eerste moet de woningmarkt een transparante markt zijn. Ook moet er een integrale oplossing komen voor de koop- en huurmarkt en tot slot is er een helder langetermijnplan nodig.

Dan weten burgers waar ze aan toe zijn. Ik ben het hier geheel mee eens.

Eén facet mis ik in de huidige discussies. De woningmarkt wordt nu gezien als de nieuwe melkkoe: een fundamentele fout. In een woning woon je. Het huis (gehuurd of gekocht) maakt een belangrijk onderdeel uit van je leven. Een dak boven je hoofd heeft iedereen nodig en is daarom geen belegging, maar een noodzakelijk ingrediënt voor een menselijk bestaan. Eén van de bestuurders van een woningcorporatie stelde het als volgt: „Wij hebben in Nederland besloten dat alle Nederlanders goed moeten kunnen wonen en leven”. Mijn conclusie naar aanleiding van het debat is dat alle partijen het grotendeels met elkaar eens zijn over wat er zou moeten gebeuren. Nodig is een duidelijk langetermijnplan met als doelstelling transparantie en een beter werkende woningmarkt.

Maar vergeet niet dat het om één van de belangrijkste zaken gaat in een mensenleven: een dak boven je hoofd. Een aantal niet-realistische voorstellen houdt in dat mensen rond de 20% aan netto besteedbaar vermogen moeten inleveren. Ik kan mijn huis dan niet meer betalen en vrees veel meer mensen niet. Dat geeft onzekerheid en heeft mij alvast doen besluiten het bord ‘Te Koop’ in de tuin te zetten. Want met het huis als nieuwe melkkoe wil je niet de gelukkige eigenaar zijn.

Bron: De TelegraafReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld