Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, februari 17, 2010 16:20 - 2 Reacties

Woningruil ‘goedkoper’ dan verkoop

Tags: ,
17
feb2010

Wie een woning ruilt in plaats van ze te verkopen, spaart de helft van de registratierechten uit. Met die boodschap wil de Oost-Vlaamse Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) een nieuwe manier van verkopen in de markt zetten.

‘Als een woning geruild wordt in plaats van verkocht, betaalt men slechts één keer registratierechten’, zegt voorzitter Willy Haegens van CIB Oost-Vlaanderen.

Op zich is dat al langer bekend. Ruilen blijkt zelfs niet ongebruikelijk in de immobiliënhandel. Maar hoe vinden mensen elkaar die zo’n ruil willen opzetten? Immoruil.be moet de oplossing bieden.

Stel dat u van uw villa op het platteland wil verhuizen naar een appartement in de stad. Dan plaatst uw makelaar die villa op de website, samen met uw wensen voor het appartement van uw dromen. Als iemand de omgekeerde beweging wil maken, ontstaat — net als bij een datingsite — een match en kan de immobiliënruil plaatsvinden.

Bijkomend voordeel: u hoeft zich niet langer angstvallig af te vragen of uw villa wel tijdig verkocht zal geraken aan de door u gevraagde prijs. Als uw villa meer waard is dan het appartement waartegen u uw eigendom inruilt, legt de tegenpartij het verschil uiteraard bij.

Maar hét grote voordeel van de ruil is volgens Willy Haegens dat beide (ver)kopers registratierechten uitsparen.

Die belasting bedraagt in Vlaanderen normaal tien procent, of vijf procent bij een bescheidener woonst via het zogenaamde klein beschrijf. Bij woningruil worden de registratierechten maar eenmaal betaald, op het hoogste bedrag. Beide partijen spreken onder elkaar af hoe ze die belasting verdelen.

Het CIB ziet wel heel brede toepassingen voor het project. ‘Stel dat u een wooncomplex wil omvormen tot appartementen, waarvan u er één voor uzelf wil. Dan kan u via de website een projectmakelaar zoeken. Of u erft een enorme bouwgrond die u wil laten verkavelen. Het plan opmaken, de wegen aanleggen, nutsvoorzieningen regelen, dat kost allemaal veel geld. Misschien hebt u de centen er niet voor en kan u via de ruilformule een ontwikkelaar vinden die het project uitvoert en u één of meerdere stukken bouwgrond laat.’

De website is een proefproject dat voorlopig beperkt blijft tot Oost-Vlaamse makelaars. ‘Binnen een half jaar volgt een evaluatie’, zegt Haegens. ‘Als het project een succes is, breiden we het over heel Vlaanderen uit.’

Enkel CIB-makelaars kunnen de gegevens op de website inkijken. Het brede publiek niet. ‘De gegevens zijn vertrouwelijk. Sommige mensen willen niet dat hun buren weten dat ze hun huis willen verkopen. U kan dus enkel weten welke woningen u kan ruilen door bij een makelaar langs te lopen.’

Ruillustigen zijn niet verplicht om maar op één paard te wedden. Ze kunnen gerust tegelijk hun woning te koop zetten via dezelfde makelaar.

Qua makelaarsloon kost ruilen evenveel als verkopen: u betaalt drie tot vijf procent van de verkoopprijs aan uw makelaar, als de ruil of verkoop effectief doorgaat. Als dat niet lukt, betaalt u niets.

www.immoruil.be

Bron: De Standaard2 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Hendrik Nelde
feb 18, 2010 9:30

De mogelijkse besparing van registratierechten is niet te onderschatten bij ruil. Het op hetzelfde moment ter beschikking krijgen van de nieuwe woonst is niet enkel praktisch, het is ook goedkoper! Een overbruggingskrediet is onnodig, de prijsonderhandeling beperkt zich tot de som van de opleg, de notaris moet maar 1 akte opmaken…
Uw Oost- Vlaamse CIB makelaar kan u alle uitleg geven, meer dan 200 leden kan u op http://www.CIBovl.be terugvinden, evenals de gegevens van ons secretariaat. Op http://www.immoruil.be wordt het systeem uitgelegd, de toegang tot ’te ruil staande panden’ zal u enkel via uw makelaar kunnen bereiken.
LET OP uw pand staat vanzelfsprekend ook gewoon te koop voor een bieder met contanten.
RUIL is mogelijk voor ALLE soort onroerende goederen: gronden, nieuwbouwappartementen, rijwoningen, villa’s, commerciële ruimtes en winkels, 2de verblijven in België…

Hendrik Nelde
feb 18, 2010 10:46

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld