Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, februari 17, 2010 16:22 - 3 Reacties

Woningruil ‘goedkoper’alternatief voor verkoop

Tags: ,
17
feb2010

Wie een woning ruilt in plaats van ze te verkopen, spaart daar de helft van de kost van de registratierechten mee uit. Met die boodschap zet de Oost-Vlaamse Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) een nieuwe verkoopstrategie in de markt.

‘Als een woning geruild wordt in plaats van verkocht, dan betaal je slechts een keer registratierechten’, zegt voorzitter Willy Haegens van CIB Oost-Vlaanderen. Op zich is dat al langer bekend. Ruilen is niet zo ongebruikelijk in de immobiliënhandel. Maar mensen die zo’n ruil willen opzetten, hoe vinden die elkaar? Immoruil.be moet de oplossing bieden.

Stel: u wil uw villa op het platteland verkopen en verhuizen naar een appartement in de stad. Uw makelaar plaatst uw villa op de site, samen met uw wensen voor het appartement van uw dromen. Biedt iemand zich aan om de omgekeerde beweging te maken, dan ontstaat – net als bij een datingwebsite – een match en kan de ruil plaatsvinden. Bijkomend voordeel: u hoeft zich niet langer angstvallig af te vragen of uw villa tijdig verkocht zal geraken aan de gevraagde prijs. Als uw villa meer waard is dan het appartement waartegen u uw eigendom inruilt, legt de tegenpartij het verschil op.

Maar hét grote voordeel van de ruil is volgens Willy Haegens dat beide (ver)kopers registratierechten uitsparen. Die belasting bedraagt in Vlaanderen tien procent, of vijf procent bij een bescheidener woonst via het zogenaamde klein beschrijf. Bij woningruil worden de registratierechten maar een keer betaald, op het hoogste bedrag. Beide partijen spreken zelf af hoe ze die belasting verdelen.

Meerdere paarden

Het CIB ziet wel heel brede toepassingen voor het project. ‘Stel dat u een wooncomplex wil omvormen tot appartementen, waarvan u er een voor uzelf wil. Dan kan u via de website een projectmakelaar zoeken. Of u erft een enorme bouwgrond die u wil laten verkavelen. Plan opmaken, wegen aanleggen, nutsvoorzieningen regelen… dat kost veel geld. Misschien hebt u de centen er niet voor en kan u via de ruilformule een ontwikkelaar vinden die het project uitvoert en u een of meerdere stukken bouwgrond laat.’

De website is een pilootproject dat voorlopig beperkt blijft tot Oost-Vlaamse makelaars. ‘Binnen een half jaar volgt een evaluatie’, zegt Haegens. ‘Als het project een succes is, breiden we het over heel Vlaanderen uit.’ Enkel CIB-makelaars kunnen de gegevens op de website inkijken. ‘Sommige mensen willen niet dat hun buren weten dat ze hun huis willen verkopen. U kan dus enkel weten welke woningen u kan ruilen door bij een makelaar langs te lopen.’

Ruillustigen kunnen gerust tegelijk hun woning te koop zetten via dezelfde makelaar. Qua makelaarsloon kost ruilen evenveel als verkopen: u betaalt drie à vijf procent van de verkoopprijs aan uw makelaar als de ruil of verkoop doorgaat. Lukt dat niet, dan betaalt u niets.

Bron: Het Nieuwsblad3 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Hendrik Nelde
feb 18, 2010 9:26

Ruillustigen zijn niet enkel uit op het voordeel van de besparing van registratierechten. Het op hetzelfde moment ter beschikking krijgen van de nieuwe woonst is niet enkel praktisch, het is ook goedkoper! Een overbruggingskrediet is onnodig, de prijsonderhandeling beperkt zich tot de som van de opleg, de notaris moet maar 1 akte opmaken…
Uw Oost- Vlaamse CIB makelaar kan u alle uitleg geven, meer dan 200 leden kan u op http://www.CIBovl.be terugvinden, evenals de gegevens van ons secretariaat. Op http://www.immoruil.be wordt het systeem uitgelegd, de toegang tot ’te ruil staande panden’ zal u enkel via uw makelaar kunnen bereiken.
LET OP uw pand staat vanzelfsprekend ook gewoon te koop voor een bieder met contanten.
RUIL is mogelijk voor ALLE soort onroerende goederen: gronden, nieuwbouwappartementen, rijwoningen, villa’s, commerciële ruimtes en winkels, 2de verblijven in België…

Hendrik Nelde
feb 18, 2010 10:45

tahar
mei 30, 2013 8:36

Beste,

Mijn huis staat in Gouda Nederland.
Ik wil mijn huis inruilen tegen een huis in Belgie.

mvg, tahar

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld