Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, april 28, 2010 17:04 - Geen reacties

Vrom pakt oprukkende leegstand kantoren aan

28
apr2010

Nieuwbouw van kantoren in Nederland moet afgeremd worden en kantoren die leegstaan moeten voor minimaal tien jaar een woonbestemming kunnen krijgen, in plaats van het maximum van vijf jaar dat nu geldt.

Met deze acute acties moet de oprukkende leegstand van het Nederlandse kantorenpark worden gestopt.

Dat maakt demissionair minister Tineke Huizinga vandaag bekend. De maatregelen die ze voorstaat, kan ze doorvoeren buiten de Kamer om. Ze zullen dan uiterlijk 1 januari van kracht worden. Volgens Huizinga is het ’te gek voor woorden dat we onbekommerd blijven bouwen als er nog voor 960 voetbalvelden leegstaat’.

Vraag

Ze wil dat gemeenten alleen nog instemmen met nieuwe kantorenbouw als ze kunnen aantonen dat bestaande gebouwen, ook na herontwikkeling, niet aan de vraag kunnen voldoen. Door tijdelijke herbestemming voor tien jaar mogelijk te maken, via aanpassing van het Besluit Omgevingsrecht, wil ze de eigenaar van een leeg gebouw bovendien stimuleren om de kosten van ombouw naar woonruimte te maken. Gemeentelijke bestemmingsplannen worden in de regel om de tien jaar aangepast, zodat de kans groot is dat de ombouw straks niet meer hoeft te worden teruggedraaid.

Huizinga’s acties volgen op een rapport van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. Daarin wordt gewaarschuwd voor de oprukkende leegstand in het Nederlandse kantorenpark – door de crisis en de vergrijzing – die tot verwaarlozing en verrommeling leidt.

Volgens DTZ staat één op de zeven kantoren leeg, terwijl het aanbod bij ongewijzigd beleid met 15% zal groeien. Nu ontwikkelen is ontwikkelen voor leegstand, concludeert DTZ.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld