Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 17, 2010 16:15 - Geen reacties

Vlaanderen onderzoekt gevolgen aangepaste btw-wetgeving op bouwgrond

17
mrt2010

Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA) laat onderzoeken wat de gevolgen zijn van de geplande invoering van het btw-tarief van 21 procent op bouwgrond ter vervanging van de Vlaamse registratierechten van 10 procent.

Momenteel zijn die gevolgen nog niet duidelijk. Dat heeft Muyters gezegd in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Wie vandaag in Vlaanderen een nieuwbouwappartement of sleutel-op-de-deur-woning koopt, betaalt 21 procent btw op de woning en 10 procent Vlaamse registratierechten op de grond. De btw-inkomsten gaan naar de federale schatkist, de registratierechten naar de Vlaamse. Op vraag van Europa wordt vanaf 2011 een btw tarief van 21 procent ingevoerd voor bouwgrond én bijbehorende woning.

Vlaanderen zou zo een pak inkomsten uit registratierechten mislopen. Vlaanderen dringt daarom bij de federale regering ook aan op compensaties. Op het laatste Overlegcomité zijn de eerder gemaakte afspraken daarover “herbevestigd”. Zo is in het verleden afgesproken dat de compensaties voor de gewesten zouden gekaderd worden in het globale debat van de financiering van de gewesten en gemeenschappen.

Intussen wil Muyters zelf de mogelijke gevolgen voor Vlaanderen in kaart brengen. Hij krijgt alvast signalen dat de vastgoedsector zich “aan het herorganiseren is”, al zal het niet voor alle verkopers juridisch mogelijk zijn zich aan te passen.

Bron: TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld