Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, januari 22, 2009 8:22 - Geen reacties

Verschil vraagprijs en verkoopprijs wordt kleiner

22
jan2009

In Antwerpse rand zijn villa’s het duurst

  • Voor woningen in de rand wordt het meest gevraagd.
  • In de Rupelstreek zijn de huizen het laagst geprijsd.
  • Meeste woningen staan te koop in Antwerpen stad.

De uiteindelijke aankoopprijs daalt niet, daar zien we eerder een stabilisatie. De prijzen zullen niet kelderen’

Wim Peleman, First Immo

Voor woningen in Schilde, de groene gemeente in de rand van Antwerpen, wordt de hoogste prijs gevraagd. Gemiddeld vragen verkopers hier 931.909 euro voor een woning of villa. Dat concludeert John Romain van Immotheker. Hij heeft de vraagprijzen -dus niet de effectieve prijzen waarvoor een vastgoed verkocht werd- genoteerd van alle woningen die in 2008 in Schilde werden verkocht. Dat blijken er 161 te zijn, die dus voor gemiddeld 931.909 euro van de hand gingen.

Met die cijfers staat Schilde ruim bovenaan de rangschikking van de provincie Antwerpen. Tussen Schilde en de nummer twee op de ranglijst van John Romain gaapt een diep gat. Want voor huizen in Brasschaat wordt gemiddeld 763.199euro gevraagd, bijna 200.000euro verschil dus.

Die ranglijst wordt bijna uitsluitend aangevoerd door gemeenten uit de rand rond Antwerpen. Zo staan ook Brasschaat, Kapellen, Kalmthout en Schoten in de top vijf. Pas op plaats zes en zeven staan gemeenten uit andere delen van de provincie: Hoogstraten en Oud-Turnhout.

De eerste gemeente uit het arrondissement Mechelen staat pas op plaats twaalf: Bonheiden. De vraagprijs voor een huis of villa in Bonheiden ligt ook aanzienlijk lager dan recordhouder Schilde. Voor de 71woningen in Bonheiden werd gemiddeld 452.321euro gevraagd. Dat is bijna de helft van de gemiddelde vraagprijs in Schilde.

Onderaan de lijst vallen vooral de gemeenten uit de Rupelstreek op. In een zestal gemeenten heeft John Romain van Immotheker geen huizen genoteerd die te koop werden gesteld, dus die gemeenten worden niet opgenomen in de lijst. Bij de gemeenten waar wel huizen werden verkocht, staat Boom helemaal onderaan. Daar werden in 2008 168 woningen aangeboden voor een gemiddelde vraagprijs van 223.816euro.

Opvallend: de stad Mechelen staat op de op twee na laatste plaats. Daar wordt gemiddeld maar 252.289euro voor een woning gevraagd. Ter vergelijking: in de andere steden van de provincie liggen de gevraagde prijzen voor huizen (veel) hoger. In Turnhout in de Kempen willen verkopers gemiddeld 290.737euro voor hun woning krijgen. In Antwerpen wordt gemiddeld 345.183euro gevraagd en in Lier loopt dat bedrag zelfs op tot 355.577euro.

Toch merken makelaars dat de vraagprijzen dalen. Dat valt ook Wim Peleman van First Immo in Antwerpen en omgeving op. ‘De uiteindelijke aankoopprijs daalt niet, daar zien we eerder een stabilisatie. De prijzen zullen niet kelderen. Er is eerder correctie van de vraagprijs bezig’, merkt hij op.

Dat is iets waar zijn collega Caroline Breugelmans van het kantoor Immopoint uit Schilde ook op wijst. ‘We kunnen niet spreken van een daling van de waarde van huizen’, zegt ze. ‘De marges tussen de vraagprijs en de verkoopprijs worden kleiner.’

door Jozef Leysen

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld