Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 4, 2009 14:10 - Geen reacties

Vastgoed is de hoeksteen van onze rijkdom

04
mrt2009

Vastgoed is in tien jaar tijd uitgegroeid tot het belangrijkste onderdeel van het gezinsvermogen. In 1997 was het vastgoedvermogen goed voor 41 procent van het totale gezinsvermogen, zo berekende de Nationale Bank. Medio 2008 was dat belang aangezwollen tot 58 procent. De waarde van het particulier vastgoed werd in 1997 op 355 miljard euro geraamd. Vandaag ligt ons gezamenlijk onroerend vermogen boven 900 miljard euro. Terwijl de beurzen als een jojo op en neer gingen, zaten de vastgoedprijzen de afgelopen tien jaar haast onafgebroken in de lift.

Tussen 2002 en 2005 gingen de Belgische vastgoedprijzen zelfs met gemiddeld bijna 11 procent omhoog, zo blijkt uit een studie van KBC. Dat was geen algemene internationale tendens. In Duitsland bijvoorbeeld gingen de vastgoedprijzen in het begin van de eeuw licht naar omlaag. In Nederland waren de prijsstijgingen gemiddeld maar 5,5 procent.

Omdat intussen ongeveer driekwart van de Belgische gezinnen eigenaar is van een eigen woonst, hebben de schokken op de beurs een kleinere impact op het totale vermogen dan in het buitenland. In Nederland is maar een kleine 60 procent eigenaar van een woning. "Dat zoveel Belgen eigenaar zijn, is in deze crisistijden een pluspunt. Het vermindert de zorgen over het pensioen omdat de mensen weten dat ze toch een eigen woning achter de hand hebben", zegt directeur Jan Smets van de Nationale Bank.

De meeste specialisten wijzen er wel op dat de periode van grote prijsstijgingen in ons land voorbij is. In de eerste helft van vorig jaar is het stijgingstempo al gehalveerd tot 5,7 procent op jaarbasis, zegt de Nationale Bank. Maar weinig waarnemers voorspellen een algemene crash van de Belgische vastgoedmarkt, zoals de VS, het VK, Ierland en Spanje die momenteel meemaken. Wel kunnen er grote correcties zijn voor sommige woontypes, zoals grote huizen en villa’s, die door een overaanbod in prijs zullen dalen. Voor de hele vastgoedmarkt gaan de meeste specialisten uit van een afkoeling of een zachte landing.

Volgens consultancybedrijf PriceWaterhouseCoopers (PWC) zit de Belgische vastgoedmarkt momenteel in een impasse. "Mensen die hun huis willen verkopen en vasthouden aan de vooropgestelde prijs, veroorzaken een daling in de verkoop. Op die manier ontstaat een voelbare spanning in de markt", zegt PWC.

Bron: De MorgenReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld