Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 26, 2010 20:42 - Geen reacties

Vastgoed dubbel zo lang te koop

26
feb2010

Van alle Vlamingen die een huis, appartement of bouwgrond zoeken heeft één op de twee zijn zoektocht uitgesteld. Vorig jaar was dat ‘maar’ een op de drie.

Dat blijkt uit een enquête bij duizend Vlamingen, naar aanleiding van onze grote vastgoedbijlage. Voor het tweede jaar op rij vroegen we de Vlaming of hij op zoek is naar een huis, appartement of bouwgrond. Waren vorig jaar nog 29,5 procent van de Vlamingen dat op korte of middellange termijn van plan, dan is het aandeel kooplustigen dit jaar gedaald tot 13,5 procent.

Van de kooplustige Vlamingen verklaart één op de drie vastgoed te zoeken omdat het een goede belegging is op de lange termijn. Opvallend is dat dik 17 procent van de actieve kooplustigen een woonst wil omdat huren almaar duurder wordt.

Maar opvallend meer Vlamingen stellen de aankoop van hun woning uit. Gevraagd naar de reden is de crisis hét antwoord. Al reageert de ene Vlaming totaal verschillend dan de andere. 23,8 procent ziet de crisis als een bedreiging – vrees om de job te verliezen, om zich een langlopende lening op de hals te halen – terwijl 25,9 procent er juist een opportuniteit in ziet. Volgens die laatste groep zullen de vastgoedprijzen alleen maar dalen door de crisis.

Stijgende prijzen

Dat laatste is volgens de meeste Vlamingen ijdele hoop: liefst 49,5 procent van de bevraagde Vlamingen verwacht dat de prijzen alleen maar zullen stijgen. Amper 15,3 procent denkt dat ze zullen dalen, één op de drie verwacht een stagnatie.

‘De prijzen mogen dan niet meteen dalen, ze staan wel degelijk onder druk’, zegt directeur John Romain van Immotheker. Die hypotheekadviseur houdt de vraagprijzen bij op de grootste vastgoedsites. ‘En daaruit kunnen we concluderen dat de verkopers vorig jaar gemiddeld 10 procent van hun initiële vraagprijs af deden.’

Wat vooral opvalt, is dat woningen vandaag veel langer te koop staan. Huizen staan nu gemiddeld zowat vijf maanden op de markt, appartementen bijna zeven maanden. In beide gevallen is dat dubbel zo lang als twee jaar geleden. De activiteit op de vastgoedmarkt is dus duidelijk afgenomen; woningen raken moeilijker verkocht. ‘Vandaar dat wij spreken van een kopersmarkt’, vervolgt John Romain. ‘Een markt waarin de kopers in staat zijn om neerwaartse druk uit te oefenen op de prijzen. Staar je dus niet blind op de vraagprijzen, maar ga ervan uit dat je een ruime marge hebt om op die prijs af te dingen. Wie vandaag werkzekerheid en een gezonde financiële situatie heeft, kan wel degelijk koopjes doen.’

Huisje-tuintje

Een huis met een tuintje blijft de ultieme droom van de Vlaming. Liefst 56 procent van de kooplustigen verkiest een huis boven een appartement (29,5 procent). Net geen 15 procent is op zoek naar een lap(je) bouwgrond. En daar zit de prijs voor veel tussen, stelt Immotheker: ‘Bouwgrond in Vlaanderen blijft ontzettend duur, hoewel het aanbod is toegenomen. Eind 2008 stonden er 3.535 bouwpercelen te koop, nu zijn dat er 4.774. Die toename is onder meer het gevolg van de langere periode dat de bouwgronden te koop staan. Maar het is niet omdat er nu iets meer keuze is, dat er belangrijke prijsdalingen komen. De schaarste blijft, en dat geeft de doorslag.’

Bron: Het Nieuwsblad


Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld