Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, februari 14, 2012 10:37 - Geen reacties

Renovatie toenemend in trek bij jonge gezinnen

14
feb2012

Twintigers & dertigers steken handen uit de mouwen en renoveren droomhuis

CENTURY 21, de N° 1 der vastgoedkantoren in België en in de wereld, stelt bij haar netwerk van makelaars een stijging in te renoveren woningen vast. Jonge gezinnen kiezen steeds vaker voor een charmant te renoveren huis in plaats van zelf een droomhuis te bouwen. De groeiende schaarste aan bouwgrond, de stijgende prijzen van koopwoningen en de toenemende vergrijzing dragen bij tot een stijgende renovatietrend.

Droomhuis = onbereikbare droom?
Bouwgrond kopen en daarop je droomhuis bouwen lijkt voor vele jonge gezinnen steeds vaker een onbereikbare droom te worden. Schaarser wordende bouwgrond, stijgende prijzen van koopwoningen, en het steeds moeilijker bekomen van een lening zijn slechts enkele obstakels die de toegang van jonge gezinnen op de vastgoedmarkt bemoeilijken. Toch verlangen jonge gezinnen nog steeds naar een eigen stekje. Een te renoveren woning biedt hier een oplossing.

Handige Harry’s renoveren droomhuis
Sinds enkele jaren stelt CENTURY 21 dan ook vast dat de vraag naar te renoveren woningen toeneemt. “In plaats van hun droomhuis te kopen of te bouwen, kiezen jonge gezinnen er steeds vaker voor om een te renoveren woning te kopen en door gespreide renovatie deze woning om te toveren tot hun droomhuis”, aldus Mathieu Verwilghen, General Manager CENTURY 21 Benelux.

Te renoveren woningen worden in vergelijking met instapklare woningen goedkoper aangeboden op de vastgoedmarkt. Daarnaast biedt een te renoveren woning jonge gezinnen de kans om de verbouwingen zelf en geleidelijk aan door te voeren, afhankelijk van noodzaak en beschikbaar budget. “De meeste twintigers en dertigers steken de handen uit de mouwen en voeren renovatiewerken zoals hervloeren, elektriciteit of nog het grondig isoleren van de woning zelf uit, wat een aanzienlijke verlaging in kosten betekent. Daarnaast schakelen ze vaak ook de hulp van ouders in, die maar al te graag mee bouwen aan de investering van hun kinderen”.

Kostenplaatje
Te renoveren woningen worden door de band goedkoper aangeboden op de woningmarkt dan instapklare woningen. Een instapklare woning kost gemiddeld €280.530 tegenover €207.704 voor een te renoveren woning. Afhankelijk van het soort renovatie dat zal uitgevoerd worden, dient men bovenop de aankoopprijs 10% tot 40% extra budget te voorzien. “En dat maakt te renoveren woningen net zo aantrekkelijk voor jonge gezinnen. Deze beschikken niet altijd over het nodige kapitaal voor een instapklare woning. Door prioriteiten in de renovatie te bepalen, kunnen deze gezinnen op hun eigen tempo de nodige werken al dan niet zelf doorvoeren en spreiden over een aantal maanden of jaren”, aldus Mathieu Verwilghen.

Wallonië renoveert er op los
Het grootste aanbod te renoveren woningen is te vinden in Wallonië. Maar liefst 51% van de momenteel aangeboden te renoveren woningen bij CENTURY 21 bevindt zich in Wallonië. Vlaanderen neemt gemiddeld 30% van het aanbod voor zijn rekening. De regio Brussel scoort het laagst en biedt zowat 19% van de te renoveren woningen aan.

Ook qua prijs zijn er een aantal verschillen vast te stellen: zo kost een te renoveren woning in Vlaanderen door de band €256.502, ten opzichte van €135.955 in Wallonië. De regio Brussel scoort qua prijzen het hoogst met gemiddeld €343.579 voor een te renoveren woning.

Bron: CENTURY 21Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld