Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, april 14, 2010 17:04 - Geen reacties

Onderzoek TU Delft: helft leegstaande kantoren moet worden herontwikkeld

14
apr2010

De helft van de leegstaande kantoorgebouwen moet worden herontwikkeld, volgens onderzoeker Hilde Remøy van de Technische Universiteit Delft. Een deel van de leegstand zal verdwijnen zodra de economie weer opleeft, zo is de verwachting. Maar veel leegstaande kantoren zullen ook na de crisis onbezet blijven. Volgens de promovendus gaat het hierbij algauw om de helft van de nu ongebruikte kantoorpanden.

Dat meldt Z24. Remøy: ‘Een deel zal gesloopt moeten worden. Een ander deel krijgt een nieuwe bestemming, wonen bijvoorbeeld. Door de economische crisis neemt de leegstand steeds meer toe. In Amsterdam, de grootste kantorenmarkt in Nederland, staat momenteel 16,5% van de panden leeg. Landelijk ligt dat percentage op 13%. Het opmerkelijke is dat er nog steeds wordt doorgebouwd.’ De kantoormarkt groeit niet meer, maar is volgens de onderzoeker een vervangingsmarkt geworden. Huurders verhuizen van de ene naar de andere locatie zonder dat er nieuwe bij komen.
Herontwikkeling en herbestemming is volgens Remøy de enige oplossing. Hierbij kunnen kantoorgebouwen worden omgebouwd tot appartementencomplexen. En panden moeten worden gesloopt om ruimte te maken voor de voorzieningen die in iedere woonwijk onmisbaar zijn.
De eigenaren van de kantoorpanden hebben herontwikkeling lange tijd voor zich uitgeschoven. ‘Zij willen hun bezit niet afwaarderen’, legt Remøy uit. Herontwikkeling van het bezit betekent voor de eigenaar meestal een forse verliespost bovenop de gemiste inkomsten als gevolg van de leegstand. De eigenaar die moet slopen heeft een nog grotere verliespost. Want die houdt alleen de waarde van de bouwgrond over. ‘De eigenaren van langdurig leegstaande kantoren, vooral buitenlandse pensioenfondsen en particuliere beleggers, geven langzaam maar zeker hun struisvogelgedrag op’, stelt Remøy.

Bron: PropertyNLReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld