Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, januari 22, 2009 8:51 - Geen reacties

Onderhandelen loont meer dan ooit

22
jan2009

Huizen en appartementen staan bijna dubbel zo lang te koop als tien maanden geleden.

In april stond een appartement gemiddeld 88 dagen te koop, vandaag 156 dagen. Huizen stonden destijds gemiddeld 66 dagen in de vitrine, vandaag al 119 dagen. Net geen verdubbeling dus. De vastgoedmarkt is danig aan het afkoelen en een op de twee verkopers ziet zich genoodzaakt zijn vraagprijs aan te passen: prijsdalingen tot 15 procent zijn schering en inslag. Kortom, onderhandelen loont meer dan ooit de moeite. Dat blijkt uit ons grote provinciale Vastgoedrapport, in samenwerking met adviesketen Immotheker. Samenstelling: Kristof Simoens

Beweren dat alle vraagprijzen een duikvlucht van jewelste nemen, is overdreven. Maar de tijden van gestage prijsstijgingen lijken definitief voorbij. Begin januari stonden in Huldenberg bij Leuven bijvoorbeeld 53huizen te koop, waarvan er liefst 45procent hun prijs inmiddels al hadden verlaagd. En niet weinig: bedroeg de gemiddelde vraagprijs oorspronkelijk 667.125euro, dan was die na afprijzing al gezakt tot 570.771euro, net geen 100.000 eurogoedkoper dus. Meteen de hoogste procentuele afprijzing in het hele land. Berlaar, Putte, Torhout, Hoeilaart, Blankenberge, Grimbergen, Dendermonde, Lochristi en Overijse vervolledigen de top tien van gemeenten met procentueel het hoogste aantal afprijzingen: bij die tien moeten twee op de vijf verkopers hun vraagprijs verlagen.

Hetzelfde fenomeen zien we op de appartementenmarkt. Hier is de uitschieter Zaventem, waar van de 226 appartementen die momenteel in de vitrine staan, welgeteld 136verkopers – dat is liefst 60procent – hun prijs al hebben moeten aanpassen. Gemiddeld kost een appartement in Zaventem nu 237.726euro. Voor de afprijzing was dat nog 284.447euro. In de top tien staan voorts Mol, Grimbergen, Essen, Schoten, Edegem, Asse, Bredene, Dilbeek en Maldegem, waar minstens 27procent van alle te koop aangeboden woningen in prijs verlaagd zijn.

Opvallend: niet één gemeente in ons land ontsnapt aan die trend. Want als we kijken naar de gemeenten die procentueel gesproken het kleinste aantal afprijzingen tellen, komen we toch nog uit op prijsverlagingen van 15tot 17procent. Scherpenheuvel, De Panne, Herselt, Bredene en Hasselt blijken relatief gezien het best stand te houden op de huizenmarkt. Bij de appartementen gaat het om Herentals, Willebroek, Maasmechelen, Boom en Tienen, waar hooguit 8procent van de verkopers zijn vraagprijs moet aanpassen.

De vraagprijs is natuurlijk één ding, de definitieve verkoopprijs ligt meestal lager. ‘We zitten duidelijk in een markt waar de kopers de prijzen bepalen’, zegt John Romain, topman van adviesketen Immotheker. ‘Kandidaat-kopers kijken rustig uit. Ze weten dat de prijzen onder druk staan. Als dit blijft aanslepen, komt de markt ernstig onder druk. Zeker bij de appartementen waren veel promotoren actief. Als die in problemen komen omdat de financiering een probleem vormt, kan dat de prijzen grondig destabiliseren.’

Midden in deze krant vindt u de eerste editie van ons grote Vastgoedrapport: 28 pagina’s met alle vraag- en verkoopprijzen van vastgoed – huizen, appartementen en bouwgronden – in uw provincie, tot op gemeentelijk niveau. Aangevuld met praktische artikels en interessante commentaren en getuigenissen van mensen op het terrein: kopers, verkopers, makelaars en hypotheekadviseurs.

Wie interesse heeft voor wat zich in de andere provincies afspeelt, kan op www.nieuwsblad.be/vastgoed of www.degentenaar.be/vastgoed alle Vastgoedrapporten van de andere provincies inkijken.

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld