Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, februari 8, 2010 15:52 - Geen reacties

Ondanks de crisis kende Century21 een recordomzet in 2009

08
feb2010

2010, JAAR VAN DE WAARHEID VOOR DE VASTGOEDSECTOR.

Ondanks de financiële crisis kende de vastgoedorganisatie CENTURY 21 in 2009 een recordomzet van 42 362 213 euro, incl. btw. Dit historische jaarresultaat toont aan dat de kantoren van CENTURY 21 erin slaagden te voldoen aan de hogere verwachtingen en eisen van hun klanten. December mag dan een uitzonderlijke maand geweest zijn, toch begint CENTURY 21 aan 2010 in de wetenschap dat dit het Jaar van de Waarheid wordt voor de hele vastgoedsector.

De crisis heeft de vastgoedsector geen rake klappen bezorgd
De historisch lage intrestvoet beperkte mee de impact van de financiële crisis op de vastgoedsector. Mathieu Verwilghen, General Manager van CENTURY 21 Benelux, verduidelijkt: “Hoewel de prijzen voor huizen, appartementen en bouwgronden sinds september 2008 lichtjes gedaald zijn, kunnen we beamen dat de crisis geen grote invloed heeft gehad op de onroerende goederen. Het is duidelijk dat de lage rentevoeten de kopers nog de nodige koopkracht geeft. Zolang de hypothecaire leningen toegankelijk blijven en er een ruim aanbod is, is de stabiliteit van de sector verzekerd. Dit zijn erg gunstige omstandigheden voor de kopers.”
Er zijn tal van redenen om te kopen:

  • Het aanbod van onroerende goederen die te koop staan aan correcte prijzen blijft erg groot
  • De huidige rentevoeten maken hypothecaire leningen toegankelijker
  • De garantie op een goed investeringsrendement is groot
  • Het spaargeld op de bank brengt weinig op
  • Belegging als goede huisvader op lange termijn is verzekerd
  • Fiscale voordelen bij aankoop (abattementen,…)
  • Ruime waaier aan gewestelijke renovatie- en isolatiepremies
  • De huurprijzen kunnen opnieuw stijgen
  • Eigenaars hebben meer nood aan het geld uit de verkoop van hun pand

“Nu is het een goed moment om te kopen!”, dat is de conclusie van de experts van CENTURY 21. Ze zijn van mening dat de rentevoeten uiteindelijk opnieuw zullen stijgen door de verwachte heropleving van de economie, wat de hypothecaire leningen duurder en minder toegankelijk zal maken. De vastgoedmarkt zal logischerwijze getroffen worden door een stijging van de rentevoeten, we moeten dus profiteren van het ‘goedkope’ geld dat momenteel beschikbaar is. “Geld op een spaarrekening brengt 1% op, terwijl een belegging in een onroerend goed een gemiddelde meerwaarde van 2 tot 3 % of zelfs 5% kan opleveren in gewone economische omstandigheden. Het spreekt voor zich dat een stijging van de rentevoeten de koopkracht van de kopers onvermijdelijk zal aantasten”, aldus Mathieu Verwilghen.

Recordcijfers tonen aan dat economische context gunstig is
De vastgoedmakelaars van CENTURY 21 konden hun klanten ervan overtuigen dat de huidige economische context gunstig is om te kopen. Zo boekten ze in 2009 meer dan 6 600 transacties, dit is 4% meer dan in 2008. Dit goede resultaat – dat in volle crisistijd kon geboekt worden – stelde CENTURY 21 in staat om een jaaromzet van meer dan 42 362 213 euro te behalen. Ander opmerkelijk feit; het eind van het jaar was bijzonder lucratief omdat er in oktober én december recordomzetcijfers geboekt werden. Zo bedroeg de omzet van december 4 057 058 euro voor de 161 kantoren van CENTURY 21 in de Benelux. Gemiddeld slaagden de CENTURY 21 kantoren erin om een goed binnen 129 dagen te verkopen. Dit is iets meer dan de jaren voor de financiële crisis. Dit is vooral te wijten aan het feit dat kopers in deze onzekere perioden meer bedenktijd vragen bij de aankoop van een woning.

De prijzen van sommige onroerende goederen zullen nog verder dalen tot 10 à 15%
Uiteraard mogen we niet alle onroerende goederen over dezelfde kam scheren. Zo stelde CENTURY 21 vast dat rijhuizen van minder dan 200 000 euro en appartementen van ongeveer 160 000 euro steeds goed verkopen. Voor grotere alleenstaande huizen wordt een prijsdaling vastgesteld zodra ze meer dan 220 000 euro kosten. Nieuwe appartementen en tweede verblijven hebben het meest te lijden onder de crisis.

CENTURY 21 gaat ervan uit dat de vastgoedprijzen de komende maanden verder zullen dalen. Sommige prijsdalingen, die reeds ingezet waren in 2009, zetten zich voort. Voor specifieke categorieën van woningen zullen deze tegen eind 2010 gezakt zijn tot -10 à -15%.
Gemiddeld kunnen we nog prijsdalingen verwachten van 5 à 6%. Mathieu Verwilghen legt uit: “Sommige marktsegmenten zullen het nog altijd moeilijker hebben dan andere. Nieuwbouw en weekendhuizen zouden ook dit jaar nog getroffen worden. We kunnen er ook van uitgaan dat de prijzen van huizen boven 300 000 euro en  appartementen van meer dan 220 000 euro onder sterke druk zullen komen te staan en dat de verkoopprijs ervan tegen eind 2010 in totaal tot 10 à 15% gedaald zal zijn.”

Nieuwe vastgestelde tendensen
Als we kijken naar de evolutie van de gemiddelde verkoopprijzen van 1985 tot nu, valt het op dat de prijzen van de meeste onroerende goederen, zoals bouwgronden, villa’s en appartementen, de voorbije jaar meer dan vertienvoudigd zijn.

Evolutie van de gemiddelde vastgoedprijzen van 1985 tot 2010 (bron FOD Financiën)

CENTURY 21 merkt ook dat de Belgen steeds kleinere woningen kopen, wat een snellere stijging van de prijs per m² verklaart. Sommige Belgen die vroeger bouwgronden kochten van 10 are, zouden nu kiezen voor een grond van 6 are. De woonkamers worden ook vaak kleiner. Kopers willen nog steeds comfort, maar ze stellen zich tevreden met kleinere oppervlakten. Doordat de oppervlakten kleiner worden, kan er makkelijker een kwaliteitswoning tegen een correcte prijs gevonden worden. Deze tendens verklaart ook de huidige vraag naar kleine lofts, meergezinswoningenen andere gedeelde woningen. Nieuwbouw volgt deze tendens om de oppervlakten te beperken tot het strikt noodzakelijke. Zo wordt elke m² benut, zodat inkomhalls en eetkamers kleiner of zelfs geïntegreerd worden in andere ruimtes, zoals de woonkamer of de keuken. Het duurzame en zuinige beheer van het energieverbruik versnelt deze trend van kleinere woonoppervlakken nog een beetje.

Bron: Century21Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld