Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, april 28, 2010 17:22 - Geen reacties

Noorden ziet af van epc-eis woningbouw

28
apr2010

De drie noordelijke provincies voeren voorlopig de strengere energie-eisen voor woningbouw niet in. Reden is dat de benodigde software niet werkt.

Vanaf 1 juli 2010 geldt in Noord-Nederland voor de woningbouw een strengere nieuwbouwnorm: een energieprestatiecoëfficiënt van 0,5, schreven de provincies nog niet zo lang geleden. Nu moeten ze aangeven dat het helaas niet kan. “De eerste ervaringen met de software zijn niet positief. Dat resulteert in de wens de epc-eis van 0,5 niet per 1 juli te willen doorvoeren”, zo staat op de website van de provincie Drenthe. Het is tevens een voorlopige streep door het 100.000-woningenplan van het Noorden. In dat plan staat dat de komende jaren 100.000 woningen moeten voldoen aan de strengere norm. Een overleg daarover met de corporaties is overigens al eerder afgebroken. De corporaties onderschrijven de ambities op het punt van de aanpak van de bestaande voorraad. Maar Elles Dost, bestuurder van Woonservice in Westerbork, zegt liever in de bestaande woningvoorraad te investeren in energiebesparing dan in nieuwbouw. “In bestaande bouw is veel meer energierendement te behalen.'”

Meerkosten
De in het plan voorgestelde aanscherping van de vereiste energieprestaties van nieuwbouwwoningen leiden volgens de corporaties tot hoge meerkosten van gemiddeld 12.000 euro per woning. “Terwijl het energierendement van die extra kosten gering is. Die investeringen kunnen we ook niet terugverdienen. We kunnen en willen dit niet doorberekenen aan huurders met een beperkte beurs”, zegt Dost. De noordelijke corporaties willen energiebesparende oplossingen voor nieuwbouw vinden door maatwerk en creatieve experimenten. De provincies willen wel vasthouden aan hun ambities op het gebied van duurzame woningbouw. Net toen de corporaties afhaakten, zei gedeputeerde milieu Tanja Klip nog gewoon door te zullen gaan. Zij wist zich ook gesteund door het kabinet dat eind januari al besloten had de noordelijke plannen te steunen met een aparte regeling.

Bron: CobouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld