Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 25, 2010 18:37 - Geen reacties

Licht herstel voor woningmarkt in zicht

25
feb2010

Net als andere industriële sectoren voelde de sector bouwproducten vorig jaar de gevolgen van de wereldwijde crisis met een omzetdaling van goed 9 procent, zo blijkt uit cijfers van Agoria, de federatie van de technologische industrie. Voor 2010 voorziet Agoria een lichte heropleving. Als enige sector van de technologische industrie zal de werkgelegenheid zelfs lichtjes stijgen. Dat is vooral te danken aan het herstel van de export, de renovatie van woningen en investeringen in rust- en verzorgingsinstellingen. Grote bouwprojecten blijven voorlopig wel achterwege. Agoria vraagt dan ook soepelere procedures voor het verkrijgen van vergunningen voor grote infrastructuur- en bouwprojecten. Ook vraagt de federatie meer sensibilisering en uniformiteit van de premies voor burgers en bedrijven.

De sector van de bouwproducten kijkt uit naar de start van Batibouw. De sector telt immers heel wat bedrijven die actief zijn in de privéwoningbouw. Denk maar aan fabrikanten van ramen, poorten, ventilatietechnieken, fotovoltaïsche panelen, verwarming, koeling, zonnewering, verlichting, liften, beveiliging tegen brand of inbraak. Ons land telt enkele grote spelers op de wereldmarkt als Daikin, Schindler, Emmerson Climate Technologies, Reynaers Aluminium, Renson, Baltimore Aircoil International en Assa-Abloy.

Orderboekjes liepen leeg in 2009
De orderboekjes in de sector waren afgelopen jaar een stuk minder gevuld dan de vorige jaren: “In 2008 waren de orderboekjes gemiddeld voor 15 weken gevuld. Vorig jaar liep dit met de helft terug tot 7 weken.,” zegt Dominique Du Tré, directeur van de sector bouwproducten bij Agoria.

De sector bouwproducten kende tot voor de crisis een gestage groei die in 2008 zelfs tot 5,8 procent opliep, maar in 2009 ontsnapte ook deze sector niet aan de wereldwijde crisis. De omzet viel gemiddeld met 9 procent terug. Dat had ook een negatieve impact op de werkgelegenheid die met 4,6 procent daalde. Vooral de deelsectoren staalbouw en lucht- en koeltechnieken gingen achteruit. “Dit zijn sectoren die afhangen van grote bouwprojecten en momenteel liggen de investeringen door bedrijven en overheden een stuk lager dan voor de crisis.”

En in 2010?
“Voor dit jaar voorzien we een licht herstel van 0,7 procent. Ook de werkgelegenheid zou met enkele honderden arbeidsplaatsen toenemen,” zegt Du Tré. “Aan de terugval in het aantal bouwvergunningen voor woningen is een eind gekomen en voor renovatie is er een duidelijke groei. Ook de projecten in de rust- en verzorgingssector nemen toe. De vooruitzichten voor grote bouw- en infrastructuurprojecten blijven wel negatief.”

De technologiefederatie vraagt dan ook dat de overheden hun vergunningsbeleid voor grote projecten versoepelen om het herstel te versnellen, want nu wordt te veel tijd verloren tijdens de vergunningsprocedures. Hetzelfde geldt voor de vergunningsprocedure voor uitzonderlijk vervoer, vaak nodig bij grote infrastructuur- of bouwprojecten. In tegenstelling tot onze buurlanden bestaan hier grote wachttijden voor.

Agoria vraagt ten slotte ook een vereenvoudiging van de premiesystemen in ons land. “Het is goed dat er veel stimuli en premies zijn voor investeringen in milieuvriendelijke en energiezuinige bouwproducten. Maar het is voor veel burgers en bedrijven niet makkelijk te weten op welke premies ze recht hebben. Zowel gemeentes, provinciebesturen, energieleveranciers en gewesten hebben premiesystemen. Wij vragen meer sensibilisering rond het bestaan van de praktische wegwijzers van de hele lijst van (soms regiogebonden) premies.”

Bron: AgoriaReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld