Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, februari 25, 2010 18:39 - Geen reacties

Discussie hypotheekrenteaftrek kan herstel woningmarkt tegenhouden

25
feb2010

De discussies over de hypotheekrenteaftrek kunnen het herstel van de woningmarkt tegenhouden. Hoewel de politieke partijen het er vrijwel allemaal over eens zijn dat er iets moet gebeuren aan de aftrek, is nog niet duidelijk wat er aangepast zal worden. Er kan gekozen worden voor onmiddellijke of juist geleidelijke beperkingen.

Wat in ieder geval wel duidelijk is dat een aanpassing van de hypotheekrente zeker gevolgen zal hebben voor de woningmarkt. In 2006 rekenden economen van het Centraal Planbureau (CPB) al eens uit wat de gevolgen zijn van een ingreep in de aftrek. Daarbij gingen ze uit van onder meer het onmiddellijk verdwijnen van de hypotheekrenteaftrek en het afschaffen van eigen woningforfait en overdrachtsbelasting. Ook zou de woning voortaan in belastingbox 3 vallen in plaats van box 1. Het gevolg zou zijn dat de woningprijzen met 13,5% zouden dalen, terwijl de bouwproductie zou instorten.

Volgens het CPB zou bij afschaffing de bouwproductie 15 jaar lang 35% lager uitvallen. Overigens is de discussie over de hypotheekrenteaftrek niet het enige obstakel op de woningmarkt. De AFM wil de leencapaciteit van huishoudens verder beperken door strengere eisen te stellen, zoals het verplicht binnen vijf tot zeven jaar aflossen tot 100% van hypotheken die meer dan 100% bedragen.

Bron: ElsevierReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld