Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, oktober 16, 2009 17:04 - Geen reacties

Hogere huur op mooie plek

16
okt2009

de_jordaanHuurverhogingen in populaire buurten zijn onontkoombaar. Dat zeggen wethouder Hans Gerson (PvdA, wonen) en diverse raadsleden. ”Er moet wat gebeuren,” aldus Gerson in reactie op de noodkreet van directeuren van woningcorporaties. Die noemen het systeem van sociale huurwoningen failliet, als er geen huurverhogingen of steunregelingen komen.

”We moeten omgevingsfactoren meenemen in de huren,” aldus Gerson. ”Een huurwoning in Amsterdam is niet hetzelfde als een woning in Oost-Groningen. Het puntensysteem moet je niet loslaten, maar veranderen. ”

Gerson riep eerder woningcorporaties op, commerciële activiteiten te stoppen en zich te concentreren op de klassieke rol van huisvester. ”Ik heb de discussie losgemaakt met als doel woningen bereikbaar te houden voor de laagste inkomens. Corporaties moeten dat ook kunnen als het tegenzit.”

Ook PvdA-woordvoerster Sonja Hauet is voor huurverhoging op dure locaties, iets wat decennialang onbespreekbaar was. ”Wij zijn voorstander van het systeem ‘huur op maat’, waarbij de laagste inkomens met kortingen en toeslagen schadeloos gesteld worden. Mensen die meer verdienen, gaan wel meer betalen. De koop- en de huurmarkt moeten beter op elkaar afgestemd worden.”

Volgens Hauet en haar collega Hetti Willemsen moet ‘het gereguleerde gebied’, de grens tot waar woningen worden aangemerkt als sociale huurwoningen, worden opgerekt van 630 tot negenhonderd euro.

VVD-woordvoerder Frans Beishuizen waarschuwt voor meer regels. ”Ik hoor allemaal voorstellen die neerkomen op belastingen en heffingen voor hogere inkomens,” zegt Beishuizen. ”Dat is inkomenspolitiek, ongewenst. De PvdA wil de hele woningmarkt bestieren.”

Ook D66 en het CDA steunen plannen voor huurverhogingen op duurdere locaties. GroenLinks en de SP hadden vanmorgen nog geen reactie.

De Huurdersvereniging Amsterdam vindt dat woningcorporaties te veel klagen. ”Jaren lagen de huren boven de inflatie. Wat hebben ze met dat geld gedaan? En huur op maat kan alleen als de rijksoverheid dat organiseert.”

Bron: Het ParoolReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld