Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, juni 22, 2010 16:05 - Geen reacties

Geen onmiddellijk herstel op markt voor commercieel vastgoed verwacht

22
jun2010

De markt voor commercieel vastgoed kampt met veel van dezelfde ongunstige omstandigheden als zijn niet-commerciële equivalent, zoals hoge schuldniveaus en het gebrek aan risicobeheer bij zowel banken als kredietbeoordelaars.
PIMCO heeft het Commercial Real Estate Project ingezet om de lokale vastgoeddynamiek in kaart te brengen op het niveau van de dagelijkse praktijk, op manieren die niet zichtbaar is in de gepubliceerde gegeven.

Dat is bedoeld om een beter begrip te krijgen van hoe de huidige cyclus verschilt van voorgaande cycli, en om informatie in te winnen voor de selectie van beleggingen in lokale markten.

Er is duidelijk sprake van een terugkeer van kapitaal naar commercieel vastgoed, wat helpt om de waardedaling in de sector in te dammen. Toch moet enig optimisme worden getemperd, omdat de prijsindexcijfers misleidend zijn als er maar weinig transacties plaatsvinden, en de grote onzekerheid rond de waardering van onroerend goed niet weerspiegelen.

Veranderingen in de structuur van de kapitaalmarkten – met name de verspreiding van complexe securitisaties sinds de vastgoedcrisis van begin jaren ’90 – verlengt het proces van schuldafbouw, en zal het herstel onderdrukken.

Doordat het minder goed lukt ten opzichte van voorgaande cycli om vastgoedrisico’s over te dragen vanuit het bancaire systeem is een stabiel herstel onwaarschijnlijk, laat staan een V-vormig herstel.

In plaats daarvan zullen de prijzen van veel commerciële vastgoedbeleggingen waarschijnlijk niet voor het eind van dit decennium terugkeren naar de niveaus van 2007.

Negatieve macro-economische invloeden, zoals beperkte economische groei in de VS, verhoogde werkloosheid, de mogelijkheid tot intensievere regulering en een stijging van de spaarquote in de komende drie tot vijf jaar zal de markt dwingen om opnieuw de aannames te herzien die zijn gebruikt om de prijzen van commercieel vastgoed te bepalen.

Deze trends zijn van sterke invloed op de vooruitzichten voor de huurmarkt, de leegstand en de maximumtarieven, die de neerwaartse risico’s van commercieel vastgoed onderstrepen.

Bron: Cash.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld