Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, juli 3, 2009 14:07 - Geen reacties

Geen koopjes op vastgoedmarkt

03
jul2009

De crisis maakt de prijzen van huizen en appartementen nauwelijks goedkoper. Wel staan woningen langer te koop. Correct geprijsde panden worden nog altijd vlot verkocht, maar wie te duur wil verkopen, raakt zijn woning aan de straatstenen niet kwijt. Dat blijkt uit een onderzoek van vijf maanden lang dat de redactie hield in samenwerking met vastgoedmakelaars ERA en Century 21 en waarbij 20 panden werden gevolg bij het verkoopproces.

November 2008 was een horrormaand voor de vastgoedsector in ons land. Als gevolg van de financiële crisis waren banken nogal huiverachtig om kredieten toe te kennen. Gevolg: de verkoop van woningen stuikte ineen. Ook januari was nog moeilijk, maar sindsdien zit de huizenmarkt in Vlaanderen weer in de lift. Vastgoedmakelaar Era verkocht de eerste vijf maanden van dit jaar zelfs opnieuw meer woningen dan vorig jaar. Ook sectorgenoot Century 21 heeft de opgelopen achterstand bijna goedgemaakt.

Correcte prijs = vlotte verkoop

In tegenstelling tot landen als Groot-Brittannië, Spanje en zelfs Nederland – waar de markt is ingestort – zit de Belgische vastgoedsector dus niet in een diepe crisis. Geen spectaculaire prijsdalingen bij ons. Wel staan woningen gemiddeld langer te koop dan vroeger. Bij Century 21 is dat tegenwoordig 128 dagen, terwijl dat vorig jaar maar 110 à 114 dagen was. Ook bij Era staan woningen nu gemiddeld 1 à 2 weken langer te koop dan vorig jaar. Al plaatst topman Iain Cook daar wel meteen een kanttekening bij: “Correct geprijsde panden gaan nog altijd vlot over de toonbank. Het zijn vooral de té dure panden die lang blijven staan, woningen die enkele maanden geleden tegen een te hoge prijs zijn ingekocht.” Dat blijkt ook uit ons onderzoek.

“Er is maar één reden waarom een woning niet verkocht raakt, en dat is de prijs”, zegt Julie Lestabel van Century 21. “Het gebeurt ook vandaag nog dat eigenaars hun woning aan een te hoge prijs willen verkopen, maar zij raken hun woning, in tegenstelling tot vroeger, niet langer kwijt. Als je vandaag geen correcte prijs hanteert, heb je een probleem”, aldus Cook. Volgens Lestabel zijn de meeste speculanten – die een woning kochten, opknapten en dan met veel winst probeerden te verkopen – er tegenwoordig wel uit. “Wie vandaag koopt, koopt voor zichzelf”, klinkt het.

Woning kost gemiddeld 175.000 euro

Gemiddeld werd een woning bij Century 21 de afgelopen maanden voor 175.000 euro verkocht. Dat ligt in lijn met vorig jaar. Ook bij Era zakken de prijzen nauwelijks. “Voor woningen tot 250.000 euro is er amper iets veranderd. Die markt draait gewoon door, ondanks de crisis”, zegt Cook. “We zien daar zelfs een lichte prijsstijging. Tot 250.000 euro lukt het immers nog redelijk makkelijk om meer dan 100% van je aankoopbedrag te lenen.” Volgens Cook speelt ook de malaise op de beurzen een rol. “Het vertrouwen in de aandelenmarkten is nog niet terug, wat maakt dat beleggers met cash op overschot ook in de vastgoedmarkt zijn gestapt.”

Dure villa’s blijven staan

De heel dure villa’s van meer dan 1 miljoen euro hebben het daarentegen erg moeilijk. Die raken niet verkocht. En ook de tussenklasse (vanaf 300.000 euro) draait minder vlot, met een prijscorrectie van 5 à 10% tot gevolg. “Er zijn kopers, maar ze zijn kritisch en het duurt langer voor ze een beslissing genomen hebben. De keuze in de markt is immers toch groot.” Volgens Lestabel zijn in die prijsklasse dan ook koopjes te doen. “Die markt komt nu toch wat onder druk te staan. Dat maakt dat dergelijke woningen ook voor de gemiddelde Belg binnen handbereik komen.”

Prijs appartement: -8%

Ook de prijzen van appartementen zijn gezakt. Bij Century 21 gaat het om een gemiddelde prijsdaling van 8%. “De bestaande appartementen doen het goed. Het is vooral de nieuwbouw die klappen krijgt, als gevolg van het overaanbod op de markt”, stelt Lestabel. Volgens Cook is er evenwel een kentering op komst. “Wij zien opnieuw belangstelling voor appartementen die op de betere locaties liggen.”

Voor de rest van het jaar blijft Cook voorzichtig. “Die lage rentes kunnen niet blijven duren. Al zie ik daar de komende twaalf maanden niet onmiddellijk verandering in komen.” Forse prijsstijgingen zijn volgens hem uitgesloten, maar ook voor prijsdalingen ziet de vastgoedspecialist weinig redenen.

20 panden 5 maanden lang gevolgd

Bron: Het Laatste Nieuws



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld