Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, oktober 27, 2010 8:55 - Geen reacties

Brusselse gezinnen betalen veel voor energie

27
okt2010

BRUSSEL – Een gemiddeld gezin van vier is in Brussel duur af voor elektriciteit. In vergelijking met de hoofdsteden in de buurlanden is enkel Berlijn nog duurder. Dat blijkt uit een studie van de federaleenergieregulator Creg.

De Creg vergeleek de elektriciteitskost in Brussel, Parijs, Berlijn, Amsterdam en Londen. Voor elke hoofdstad werden de offertes genomen van de historische operator (als standaardleverancier en bij een bewuste keuze) en van de belangrijkste concurrent. Voor Brussel is dat twee maal Electrabel en Lampiris. Het gewogen gemiddelde van die offertes geeft een beeld van de elektriciteitskost in de hoofdstad.

Berlijn blijkt met een jaarfactuur van 756 euro het duurst, gevolgd door Brussel (741), Amsterdam (631), Londen (516) en Parijs (455). Berlijn is amper 2 % duurder dan Brussel, terwijl Amsterdam 15 % goedkoper is, Londen 30 % en Parijs 39%.

In de praktijk is Berlijn zelfs goedkoper dan Brussel. De commerciële acties zijn er immers een stuk voordeliger dan bij ons, zodat Brussel als duurste stad naar voren komt. En in Berlijn wordt de prijs nog eens sterk beïnvloed door milieutaksen.

De verklaring waarom Brussel zo duur uitvalt is te vinden in de hoge distributiekost -in Londen is dat amper een derde van wat in Brussel geldt-, de hogere btw en de hogere energiekost. Dat laatste is een gevolg van het gebrek aan concurrentie op de Brusselse markt. Zo maakte Nuon dit jaar bekend dat het geen nieuwe contracten meer afsluit in Brussel.

De Creg wijst erop dat het de regering in 2008 en 2009 heeft gewaarschuwd voor de stijgende nettarieven.

Test-Aankoop

De studie van de Creg steekt schril af met de doelstelling van de regering tien jaar geleden om het prijsniveau voor elektriciteit te brengen op het gemiddelde van de buurlanden, zegt de consumentenvereniging Test-Aankoop in een reactie.

Verbaasd is men bij Test-Aankoop niet. “Heel België heeft hoge elektriciteitsprijzen”, zegt de consumentenorganisatie, verwijzend naar een vergelijking die de organisatie deed in 2009. Daaruit bleek dat de Belgische tarieven tot de hoogste behoren.

Voor Brussel is de situatie, door het gebrek aan concurrentie, nog een stukje erger, bevestigt Test-Aankoop.

Er is nog een lange weg af te leggen vooraleer kan worden gesproken over concurrentiële elektriciteitsprijzen in Brussel en België, concludeert de verbruikersvereniging, die nog eens zijn eisen op een rijtje zet: daadwerkelijke concurrentie, een eerlijke taks voor de versnelde afschrijving van kerncentrales, billijke distributienettarieven en een realistisch en duurzaam energieplan.

Bron: De StandaardReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld