Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, juni 7, 2011 20:31 - Geen reacties

Bouwsector sneller uit rode cijfers dan verwacht

07
jun2011

De Belgische bouwsector klautert sneller dan verwacht uit het dal van de economische en financiële crisis. Na twee jaren met negatieve groei tekende de bouw vorig jaar een positief groeicijfer op van 0,3 procent. Dit jaar zou de groei aantrekken tot 1,8 procent, vooral onder impuls van de woningbouw.

De bouw kromp in 2008 en 2009 met respectievelijk 0,6 en 3,3 procent. Ook voor 2010 waren rode cijfers verwacht, maar uiteindelijk noteerde de sector toch een groei van 0,3 procent. De goede prestaties van renovatie en burgerlijke bouwkunde konden net de terugval in de nieuwbouw compenseren, zo luidt het.

Algemene economische groei
De groei in de bouwsector zou dit jaar versnellen en weer in de buurt komen van de algemene economische groei. De voornaamste motor van die groei zal de nieuwbouw van woningen zijn. Vorig jaar werden bijna 50.000 nieuwe woningen vergund, 10 procent meer dan in 2009, en die woningen worden dit jaar gebouwd. Ook de renovatie en de burgerlijke bouwkunde zullen het goed blijven doen, terwijl de prognoses voor de niet-woningbouw “somber” blijven.

Geschoolde arbeidskrachten
“De bouw heeft de crisis goed doorstaan, hoewel de perspectieven nog altijd een stuk onzekerheid bevatten”, vat de Confederatie Bouw samen. De grootste uitdaging de komende jaren wordt het vinden van geschoolde arbeidskrachten, luidt het. De werkgeversorganisatie schat dat er tegen 2020 ruim 30.000 banen zullen bijkomen in de sector. Ze pleit voor een actieplan om het gebrek aan arbeidskrachten weg te werken.

Illegale arbeid
Dat moet er onder meer voor zorgen dat meer jongeren in de sector stappen en dat ouderen langer aan het werk blijven. De Confederatie Bouw vraagt ook dat de strijd tegen illegale arbeid opgevoerd wordt en dat de fiscale druk op inkomsten uit arbeid vermindert.

De sector stelt momenteel meer dan 210.000 mensen tewerk.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld