Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, mei 26, 2011 20:22 - Geen reacties

Bijna helft sociale woningen vertoont energiegebrek

26
mei2011

Bijna de helft van de sociale woningen in Vlaanderen vertoont een of meerdere energiegebreken en moet dus gerenoveerd worden om de doelstellingen uit het Energierenovatieprogramma 2020 (ERP2020) te behalen. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) laten weten in de commissie Woonbeleid van het Vlaams Parlement.
In antwoord op vragen van Griet Coppé (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open Vld), maakte de minister de resultaten bekend van een studie van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), afgenomen bij alle 92 sociale huisvestingsmaatschappijen.

Drie factoren
Voor in totaal 141.588 wooneenheden uit de bevraging werden drie factoren gedistilleerd: de aanwezigheid van dubbele beglazing, dakisolatie en centrale verwarming. Net niet de helft, 48 procent, heeft een of meerdere knelpunten: bijna 68.000 sociale woningen moeten aangepakt worden. Drieëntwintig procent van de woningen heeft enkel glas, 28 procent geen dak- of zoldervloerisolatie en 20 procent heeft geen centrale verwarming. De grootste problemen zijn er bij de woningen gebouwd voor 1985, die instaan voor 72 procent van het patrimonium.

Dakisolatieprogramma’s
Van den Bossche heeft de VMSW gevraagd op korte termijn een plan van aanpak te formuleren. Zelf denkt de minister in eerste instantie aan grootschalige dakisolatieprogramma’s en aan de vervanging van enkel glas. Voor haar is het aangewezen het jaarlijks voorziene renovatiebudget van 128 miljoen euro op energierenovatie in te zetten. Om alle woningen met energiegebreken aan te pakken is volgens de studie 2 miljard euro nodig (inclusief andere renovatiekosten aan die woningen).

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld