Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, mei 26, 2011 20:24 - Geen reacties

Huurwaarborgregeling werkt niet

26
mei2011

Het wettelijk systeem van de huurwaarborgregeling, dat het minder kapitaalkrachtige huurders makkelijker moet maken om hun huurwaarborg te betalen, werkt in de praktijk niet. Dat hebben de leden van de Werkgroep Huurwaarborg op een persconferentie gezegd. Ze pleiten voor maatregelen.

Sinds de wijziging van de huurwaarborgregeling in 2007 hebben huurders de keuze tussen drie manieren om aan hun waarborgverplichting te voldoen. In de praktijk blijkt niet iedereen te beschikken over die keuzemogelijkheid en worden ook niet alle waarborgvormen aangeboden zoals voorzien. Zo wordt de formule van de bankwaarborg op het terrein nauwelijks toegepast. In een groot aantal situaties is er bovendien sprake van een andere huurwaarborgvorm, zoals het cash betalen van de waarborg aan de verhuurder.

Daarnaast is er onder andere een probleem met het zogenaamde neutraal formulier. Dat wordt niet of nauwelijks gebruikt. Het formulier vermeldt enkel dat er aan de waarborgverplichting is voldaan, zonder te preciseren op welke manier dit is gebeurd, en moet er zo voor zorgen dat de verhuurder de kandidaat-huurder niet zou kunnen uitsluiten omdat de waarborg via het OCMW tot stand kwam.

De Werkgroep Huurwaarborg wil dat de politieke verantwoordelijken actie ondernemen om de toegang tot de huurmarkt, en in het bijzonder de huurwaarborgregeling, op een structurele manier te verbeteren. Ze pleiten onder andere voor een centraal huurwaarborgfonds. In afwachting van dat fonds vragen ze dat de politieke verantwoordelijken op korte termijn de uitvoeringspraktijk meer in overeenstemming proberen te brengen met de doelstellingen van de wetgever.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld