Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, mei 25, 2011 19:20 - Geen reacties

Belgische cementsector heeft crisis goed verteerd

25
mei2011

De cementsector in ons land, goed voor zo’n zeven productiesites en bijna 1.200 directe banen, heeft de crisis goed verteerd. Dat blijkt uit de jaarcijfers van sectorfederatie Febelcem. Het cementverbruik ligt bijna opnieuw op het niveau van de topjaren en de investeringen bereikten het niveau van voor de crisis.

“De impact van de crisis bleef relatief beperkt, zeker als men vergelijkt met andere landen zoals Luxemburg of Spanje”, zegt Febelcem-voorzitter André Jacquemart. In Spanje is het cementverbruik (uitgedrukt per inwoner, nvdr) sinds 2006 gehalveerd door de ineenstorting van de vastgoedmarkt. Jacquemart verwees ook naar de overheidsmaatregelen die de bouwmarkt in België hebben geholpen de crisis te doorstaan. “We pleiten voor een verlenging van die maatregelen”, luidde het.

Het cementverbruik in België steeg in 2010 met 5,5 procent tot 5.826.000 ton. Uitgedrukt per inwoner komt dat neer op 536 kg, 24 kg meer dan in 2009 en bij de hoogste cijfers in Europa. Vooral de binnenlandse leveringen hielden het voorbije jaar stand. De export van cement viel wat terug.

Bouwmarkt
De bouwmarkt is de belangrijkste afzetmarkt voor cementproducten en hier scoorden vooral de openbare werken goed. De investeringen lagen er 6,5 procent hoger dan in 2009. In de woningbouw (-6 procent) en de niet-residentiële bouw (-6 procent) daalden de investeringen.

Hoopvol
Febelcem spreekt van broze maar hoopgevende toekomstperspectieven. De federatie verwacht dat de bouwuitgaven stabiel zullen blijven of licht stijgen. Voor de lange termijn is Febelcem hoopvol omdat cement perfect kan toegepast worden in de passiefbouw en bij wegenwerken.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld