Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zondag, april 3, 2011 15:48 - Geen reacties

Zonnepanelen nóg populairder na de heisa

03
apr2011

De heisa rond de zonnepanelen lijkt de installateurs geen kwaad te doen. Blijkbaar hebben nóg meer Vlamingen daardoor de voordelen van de steunmaatregelen ontdekt.

Deze week raakte bekend dat de elektriciteitstarieven fors hoger worden omdat de netbeheerders almaar meer steun moeten verstrekken aan mensen én bedrijven met zonnepanelen op hun dak. Infrax (vooral aanwezig in Limburg) rekent drie euro per maand meer aan de gezinnen, Eandis (dat tachtig procent van Vlaanderen bestrijkt) zelfs zes euro. In het hele land regent het protest daartegen. Maar het ziet er niet naar uit dat mensen daardoor hun bestelde zonnepanelen afzeggen.

‘We zaten al met bijzonder veel bestellingen, omdat veel mensen hun panelen gekeurd willen hebben vóór de subsidiëring in juli verlaagt, maar nu komen daar nog extra aanvragen bij’, zegt Tom Damman van WTSolar uit Leuven. Torre Moerman uit Evergem bevestigt dit. ‘Mensen willen zeker zijn dat zij van al die voordelen kunnen mee genieten voor ze verdwijnen’, denkt hij. ‘Ik vind de kritiek ook niet eerlijk: men doet hier alsof alleen rijke mensen zonnepanelen kunnen plaatsen, maar dat is niet waar. De rijke mensen doen het juist niét, omdat ze dat niet mooi vinden op hun villa. Het is de middenklasse – of net iets eronder – die voor panelen kiest. Vaak maken ze gebruik van een gesubsidieerde groene lening om hun panelen te betalen.’

Overdreven kritiek

De installateurs vinden de bakken kritiek op het feit dat Eandis zijn elektriciteitsrekening met zes euro per maand optrekt ook zwaar overtrokken. ‘De zonnepanelen voor de particulieren kosten hooguit twee euro per maand per gezin’, zegt BelPv, de beroepsorganisatie van de sector. ‘De 100.000 zonnepaneleninstallaties van de particulieren zijn slechts goed voor 12 procent van de uitbetaalde groenestroomcertificaten. Men mag de schuld niet alleen op die panelen steken.’ (CSN, BM)

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld