Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, april 7, 2011 19:42 - Geen reacties

Wie huis koopt, krijgt er deelauto bij

07
apr2011

EKE – Een nieuwe vorm van duurzaam leven: iedereen die in de verkaveling Eikenleen in Eke een huis koopt, mag gebruik maken van een deelauto.

Wie in de nieuwe wijk Eikenleen in de Oost-Vlaamse gemeente Eke een huis koopt of huurt, wordt automatisch lid van een autodeelproject, een primeur in Vlaanderen.

Bostoen, dat de wijk verkavelt, stelt de deelwagen ter beschikking (en betaalt de aankoop, verzekering, onderhoud en keuring), Cambio levert de badge en staat in voor de reservaties, de gemeente levert de parkeerplaats en de vzw Autopia levert praktische ondersteuning. De Bond Beter Leefmilieu (BBL) coördineert.

‘De autodeelwijk is een volgende stap in een duurzame levenswijze’, zegt Jan Vanhee van de BBL. ‘De bewoners kunnen nog altijd hun eigen wagen hebben. Maar de beschikbaarheid van de deelauto moet gezinnen vooral overtuigen om geen tweede wagen meer aan te schaffen, waardoor er minder wagens op de weg zijn.’

Volgens Vanhee en Christophe van Bever van Bostoen is het potentieel groot. ‘Sinds 2009 bouwt Bostoen alleen nog passiefwoningen. Wie daardoor wordt aangetrokken is al milieubewust bezig en zal het autodeelproject zeker genegen zijn. Maar het kan ook mensen aantrekken die nog niet milieubewust zijn en in eerste instantie aan hun portemonnee denken. Het is veel goedkoper om te autodelen als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt.’

‘Wie de deelwagen gebruikt, betaalt 30 cent per kilometer en 1,5 euro per uur. Veertig procent gaat naar Cambio en Autopia voor de service. De rest van het geld blijft op een gezamenlijke rekening staan. De bewoners kunnen zelf beslissen wat ze daarmee doen. Als de eerste wagen veel wordt gebruikt, kunnen ze na verloop van tijd er een tweede wagen mee aanschaffen’, aldus Vanhee.

Dat zal ook nodig zijn, want de verkaveling telt 292 woningen. Dat zijn veel gezinnen om met één deelwagen te bedienen. ‘Het is nog maar een start’, zegt Van Bever. ‘Er zijn nog maar 42 woningen verkocht. Op termijn kunnen we misschien meerdere wagens ter beschikking stellen. Maar bedoeling is vooral dat het project zelfbedruipend wordt.’

Bostoen engageert zich om voortaan in elk nieuw verkavelingsproject een deelwagen ter beschikking te stellen en zegt dat niet in de huur- en verkoopprijzen te zullen doorrekenen.

De eerste deelwagen is een Toyota Aygo, een kleine stadswagen met ecoscore 74, waarmee ze tot de vijfprocent milieuvriendelijkste wagens behoort.

Bron: Het NieuwbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld