Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, april 24, 2009 14:48 - Geen reacties

Woonhuis-, opstal-, en inboedelverzekering

24
apr2009

De meest gestelde vragen over deze verzekeringen.

Wat dekken de verzekeringen?

Woon(huis)verzekering

Een woonhuisverzekering of woonverzekering dekt schade aan je huis en schade aan zaken die in huis vastzitten. Het is vaak een verzamelnaam voor (een combinatie van) de inboedel- en opstalverzekering. Gedekt wordt onder andere schade door: brand, blikseminslag, (poging tot) inbraak, storm, lekkage van de waterleiding en aanrijding. Let wel op, er bestaat veel variatie in dekking tussen de verschillende verzekeraars. Zo valt glas van ramen en deuren bij lang niet alle verzekeringen onder de dekking.

Inboedelverzekering

Afhankelijk van de polis dekt een inboedelverzekering de schade aan je meubels en ander huisraad die onder andere ontstaat door brand en schroeien, door diefstal na inbraak en door bij noodweer de bagane grond binnendringend water. De meest uitgebreide inboedelverzekeringen dekken zelfs alle schade, behalve de schade die in de polis wordt uitgesloten. Bij de inboedel hoort alles dat los in huis is of dat zonder schade weggenomen kan worden. Denk hierbij behalve meubilair en kleding aan een losse vaatwasmachine, tapijt, los gelegd parket of laminaat, de telefooncentrale en een schotelantenne.

Opstalverzekering

De opstalverzekering is een verzekering voor huiseigenaren en vergoed schade die ontstaat uit onder andere brand, storm en inbraak aan je huis en alle dingen die daar vast in zitten. Denk daarbij aan het aanrecht, inbouwapparatuur, de betimmering, de centrale verwarming en vast parket. Een opstalverzekering is verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

Ik heb in de loop der jaren meer spullen gekregen. Ben ik nog goed verzekerd?

Waarschijnlijk ben je onderverzekerd. Dat wil zeggen dat je inboedel meer waard is dan het bedrag waarvoor je premie betaalt. Heb je schade, dan wordt een deel daarvan niet vergoed. De verzekeraar deelt bij schade de verzekerde som door de waarde van je inboedel en keert naar verhouding uit. Is het bedrag wat je verzekerd hebt slechts eenderde van je inboedel, dan krijg je van je schade ook slechts eenderde vergoed.

Hoe voorkom ik onderverzekering?

Veel verzekeraars geven een garantie tegen onderverzekering als je eens in de paar jaar een inboedelmeter invult. Dat is een standaardformulier waarop verzekeraars een inschatting maken van je inboedel. Je kunt desgewenst ook een inventarislijst opmaken en inleveren. Dit kost je meer werk, maar het geeft een exacter beeld van je bezittingen.

Ben ik verplicht mijn hypotheek en opstalverzekering bij dezelfde instantie af te nemen?

Nee, je bent vrij om de verzekering af te nemen waar je maar wilt. Ook als dat vroeger in de hypotheekvoorwaarden is opgenomen.

Bron: De Telegraaf



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld