Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, maart 30, 2010 16:52 - Geen reacties

Woningbouwcijfers kloppen niet

30
mrt2010

De woningbouwcijfers die vorige week door het CBS zijn gepresenteerd kloppen niet. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het lijkt erop dat de gemeenten de opgaven hebben opgeschroefd. Het CBS meldde vorige week een recordnieuwbouwproductie van 83.000 gereedgekomen woningen in 2009. Tienduizend woningen minder is echter dichter bij de waarheid, zegt een aantal bouwprofessoren.

De gemeenten hebben ‘deze keer de cijfers flink gemajoreerd’, zegt emeritus hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft Hugo Priemus in het FD. Hij verwijst naar de Verstedelijkingsafspraken tussen kabinet en stadsregio’s die betrekking hebben op de periode tussen 1 januari 2005 en 1 januari 2010. In 2004 maakte de rijksoverheid afspraken met twintig stedelijke regio’s over de in die regio’s te bouwen aantallen woningen in deze periode, met als doel de woningbouwproductie uit het dal te trekken en het landelijk woningtekort terug te dringen tot 1,5%. Die delen van de geplande woningbouw die niet voor de einddatum van 1 januari 2010 zijn opgeleverd, komen niet in aanmerking voor rijkssubsidie. Om die gelden toch binnen te halen, hebben gemeenten de cijfers volgens Priemus met circa 10.000 overschat.
De cijfers verrassen ook het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Algemeen directeur Taco van Hoek vindt de cijfers ‘lastig te plaatsen’. Hij dicht het recordniveau een groot ‘administratief’ karakter toe.

Hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS blijft in de cijfers geloven tot het tegendeel blijkt. ‘Het enige wat ik kan zeggen, is dat het aflopen van de subsidieregeling mogelijk een impuls is geweest om woningen werkelijk op te leveren.’

Bron: PropertyNLReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld