Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, oktober 27, 2009 15:38 - Geen reacties

Wonen wordt nog 4 tot 6 procent goedkoper

27
okt2009

Midden volgend jaar zal wonen in ons land weer ongeveer even betaalbaar zijn als in 2005.

De vastgoedprijzen zijn dit jaar in ons land gemiddeld al met 5,6procent gedaald en daarvan kan volgens Julien Manceaux van ING Bank België het komende halfjaar nog eens 4 tot 6procent afgaan. Hou je ook rekening met de evolutie van het inkomen, dan zal een woning volgend jaar gemiddeld ongeveer even betaalbaar zijn als in 2005.

De totale prijsdaling sinds het piekniveau van eind vorig jaar raamt de ING-vastgoedspecialist op 10 tot 12procent. De daling wordt dus minder erg dan Manceaux in februari van dit jaar dacht. Toen raamde hij de totale prijsdaling als gevolg van de crisis op 14 tot 16procent.

Als hij het bij het rechte eind heeft, zal België een stuk beter wegkomen dan Ierland en Groot-Brittannië waar de prijzen uiteindelijk met respectievelijk een derde en bijna 30procent zullen dalen. Ons land zal ook beter presteren dan Nederland en Frankrijk met verwachte prijsdalingen van 27 en 23procent.

De eerste tekenen dat ook de Belgische vastgoedmarkt was getroffen door de crisis, waren al zichtbaar tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar, toen het aantal verkopen met 12,4procent was gedaald tegenover de laatste maanden van 2007. Die daling zette door tijdens de eerste helft van dit jaar. Tijdens de eerste drie maanden verminderde het aantal transacties nog eens met 17procent, tijdens het daaropvolgende kwartaal zelfs met 21 procent.

Uit de cijfers over het aantal ondertekende verkoopcompromissen, die verzameld worden door de notarisfederatie, kon enkele weken geleden worden afgeleid dat die trend fors aan het keren is. Gegevens over het aantal aangevraagde hypothecaire kredieten wijzen op eenzelfde herstel van de vastgoedactiviteit. Na een daling met 20procent tijdens de eerste helft van het jaar trekt het aantal aangevraagde leningen weer aan.

‘Maar een toegenomen activiteit wijst niet noodzakelijk op een stabilisering of een stijging van de prijzen’, waarschuwt Manceaux. ‘De activiteit is zo sterk teruggelopen omdat de verkopers –in tegenstelling tot elders in Europa– nauwelijks bereid waren hun prijzen te laten dalen. Daarop haakten veel potentiële kopers af.’

Dat de activiteit nu weer aantrekt, kan wijzen op een toegenomen vraag. Maar dat lijkt de ING-econoom weinig waarschijnlijk. ‘Hoewel het consumentenvertrouwen wat herstelt, bevindt het zich nog altijd op een erg laag niveau. Bovendien neemt de werkloosheid nog steeds toe.’ Niet meteen een ideaal klimaat om je op lange termijn te engageren.

Hetzelfde blijkt ook uit de scherpe daling van het aantal bouwvergunningen. In juni –de laatste maand waarvoor gegevens beschikbaar zijn– lagen die 13procent onder het niveau van een jaar eerder.

Manceaux ziet de vraag naar huizen en appartementen daarom weinig of niet groeien. De toegenomen activiteit heeft dus allicht te maken met nieuwe prijsdalingen, waardoor afwachtende potentiële kopers nu wel besluiten toe te happen.

Daarbij zullen de prijsdalingen volgens de ING-econoom groter zijn op de markt van de appartementen, waar de prijzen zelfs in het eerste kwartaal van dit jaar nog stegen, dan op de markt van de villa’s die al een correctie van 12procent incasseerden.

De jongste jaren werden bijzonder veel nieuwe appartementen gebouwd en dat zal volgens tal van vastgoedspecialisten de komende maanden leiden tot een overaanbod en tot verdere prijsdalingen.

Bron: De StandaardReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld