Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, februari 21, 2009 11:33 - Geen reacties

Waarom dan toch een eigen huis?

Tags: ,
21
feb2009

Huren is vandaag weer een stuk aantrekkelijker dan pakweg vijf of tien jaar geleden. Op lange termijn blijft een eigen woning volgens waarnemers echter een aantal voordelen bieden die niet te versmaden zijn. We zetten ze op een rijtje:

Is uw lening later afbetaald, dan bent u een vrij en onbelast eigenaar van het pand en woont u gratis. Wie daarentegen huurt, blijft levenslang huur betalen. Bovendien biedt een eigen woning ook woonzekerheid. Huurders hebben nooit de zekerheid dat ze kunnen blijven wonen vermits de verhuurder altijd een aantal opzegmogelijkheden behoudt.

Huurgeld wordt jaarlijks geïndexeerd. Bij een gemiddelde stijging van de gezondheidsindex met drie procent per jaar wil dat zeggen dat de gemiddelde huidige huur van 540 euro over tien jaar opgelopen is tot 725 euro. De aflossingslast van een lening daarentegen blijft constant, op begrensde renteherzieningen na die in beide richtingen kunnen zijn. Wie huurt, zal daardoor op termijn wellicht meer betalen dan wie een vergelijkbare woning koopt. In de huidige marktomstandigheden kan het echter relatief lang duren voor de huurprijs de mensualiteit voor een vergelijkbare woning heeft ingehaald.

Het bedrag dat u elke maand betaalt voor aflossing van een lening is voor een groot deel ‘sparen’. Elke aflossing bestaat immers voor een deel uit de terugbetaling van het kapitaal en slechts voor een deel uit interest. Het bedrag dat u aflost aan kapitaal, is geld dat u in uw eigen spaarpot steekt. Enkel de interest die u op de lening betaalt, moet u als kost beschouwen. In de volksmond noemt men dat ook wel eens ‘verloren geld’. Huurt u daarentegen een woning dan staat daar geen kapitaalvorming tegenover en is het volledige bedrag ‘verloren geld’. Als u het zo bekijkt, is de werkelijke kost van een lening zelfs in de huidige omstandigheden nog aanvaardbaar. Stel dat u elke maand 1.300 euro moet afbetalen voor een lening van 200.000 euro. U betaalt dan gedurende het eerste jaar elke maand 800 euro interest en 500 euro kapitaal. Het bedrag dat u aan interest betaalt, zakt daarna jaar na jaar. Al na enkele jaren zal de interestlast die u betaalt lager liggen dan de huurprijs voor een vergelijkbare woning.

Op lange termijn zullen de vastgoedprijzen blijven stijgen. Die meerwaarde compenseert de interest die u betaalt op de lening. Zelfs al stijgen de vastgoedprijzen de komende twintig jaar gemiddeld maar met 3 procent per jaar, dan nog zal uw huis over twintig jaar meer waard zijn dan wat u op twintig jaar tijd hebt betaald aan de bank. Of met een voorbeeld: de gemiddelde verkoopprijs van een drieslaapkamerwoning bedroeg in december 206.998 euro. Leent u dat bedrag op twintig jaar tegen een rente van 4,8 procent dan betaalt u elke maand 1.343 euro af. Op twintig jaar tijd heeft u dan in het totaal 322.320 euro terugbetaald. Als de prijs van die woning de komende twintig jaar stijgt met 3 procent per jaar dan is ze aan het einde van de rit 373.861 euro waard, nog altijd meer dus dan het bedrag dat u in het totaal heeft terugbetaald voor de lening.

Het afsluiten van een woonkrediet levert een belastingvoordeel op. Een modaal gezin kan daar tot 200 euro per maand mee uitsparen. Ook dat duwt de werkelijke kost van de lening meteen een stuk naar beneden.

Wie een eigen woning koopt, kan die veranderen, verbouwen, uitbreiden of restylen naar eigen behoefte. Met een huurwoning heeft u al die mogelijkheden niet. Daartegenover staat dan weer dat bij een huurwoning alle ‘grote’ kosten ten laste van de eigenaar zijn.

Koopwoningen zijn doorgaans groter dan huurwoningen en zijn kwalitatief ook meestal beter qua afwerking en uitrusting. Dat verschil uit zich al meteen bij de bouw. Nieuwbouwappartementen die bestemd zijn voor verhuur krijgen doorgaans een kleinere oppervlakte dan appartementen die gebouwd worden voor eigen bewoning. Ook dat verschil in comfort verklaart voor een deel de kloof tussen huur- en koopprijzen.

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld