Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, mei 4, 2010 17:12 - Geen reacties

Voorstellen om vastgoedfraude te bestrijden blijven liggen

04
mei2010

Veel voorstellen afgelopen jaren van overheidsinstanties en kamerleden om fraude met vastgoed te bestrijden, zijn vastgelopen.

Volgens bronnen in politiek Den Haag en de vastgoedwereld wordt dit veroorzaakt door de angst dat een hardere aanpak van fraude ook goedwillende, buitenlandse investeerders afschrikt. De val van het kabinet werkt eveneens vertragend.

Voorstellen genoeg, maar ‘het heeft allemaal nog niet geleid tot concrete acties’, analyseert CDA-Kamerlid Cisca Joldersma, voorzitter van de parlementaire werkgroep verwevenheid onder- en bovenwereld. ‘Daadkracht is het probleem.’

Beëdigd taxateur
De kamerbreed samengestelde werkgroep van Joldersma bepleitte met voorrang de terugkeer van de beëdigd taxateur als belangrijke barrière tegen vastgoedfraude. Die oproep ‘is niet opgepakt’, constateert Joldersma. Slechts een aantal maatregelen, zoals de uitbreiding van de wet Bibob tot vastgoed, worden wel genomen.

‘Alles ligt stil door de val van het kabinet’, zegt Joanne Kellermann, directeur van de Nederlandsche Bank, als voorzitter van het FEC. Dit Financieel Expertise Centrum bundelt de fraudebestrijding van twee ministeries, twee financiële toezichthouders, politie, Belastingdienst en AIVD.

Beleidsadviezen
Het FEC meldde twee jaar terug dat het huidige instrumentarium onvoldoende is om vastgoedfraude effectief aan te pakken. Het FEC verbond daaraan tien beleidsadviezen. Nagenoeg niet een daarvan nadert nu realisatie.

Het FEC vroeg onder meer om een openbare registratie van verkopen van onroerend goed waarbij alleen het economisch eigendom van eigenaar wisselt. Nu registreert het Kadaster alleen wie de juridisch eigenaar is van onroerend goed. Dit FEC-voorstel heeft geen gevolg gehad.

Afzonderlijk registreren
Evenmin hebben wet- en regelgevers gehoor gegeven aan de FEC-oproep koopaktes van vastgoed openbaar te registreren. Nu gebeurt dat alleen met de leveringsakte. Het idee om bij verkopen van grote pakketten vastgoed de prijs per afzonderlijk object openbaar te registreren, is blijven liggen.

Het FEC wil meldingen van ongebruikelijke transacties langer bewaren en wil ook meer details laten registeren. De meldingen zouden bovendien over de grens actief moeten worden uitgewisseld. Deze voorstellen stokken in internationaal overleg.

Het ontbreken van animo voor aanpassing van de regels hindert notarissen die voor commercieel vastgoed ook een schriftelijke koopcontract vereist willen zien. Een koop kan daar nu nog louter mondeling tot stand komen.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld