Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op dinsdag, mei 4, 2010 17:18 - Geen reacties

China verhoogt wederom eisen voor banken

04
mei2010

Voor de derde keer dit jaar heeft de centrale bank van China de commerciële banken hogere eisen voor reserves opgelegd. Doel is wederom de inflatie in toom te houden en een dreigende vastgoedbubbel te bestrijden.

Net als bij de vorige verhoging in februari, moeten banken straks 0,5% punt van hun spaargelden extra aanhouden als reserve. De huidige eisen zijn 16,5% voor grote banken en 14,5% voor kleine. De eisen gaan in op 10 mei.

Het is de nieuwe maatregel van de Chinese overheid in zijn poging om vastgoedspeculatie te beteugelen. In maart stegen de prijzen naar een record terwijl de economische groei eveneens sterk toenam. De centrale bank heeft de belangrijkste rentetarieven ongemoeid gelaten, onder meer vanwege de problemen in Europa.

Oververhitting
‘Het economisch momentum wordt sterker en de autoriteiten willen voor de muziek uit blijven lopen, voor dat er mogelijk een oververhitting plaatsvindt’, zei econoom David Cohen van Action Economics in Singapore. ‘Als de inflatie uitkomt op 3% dan zal dat de aandacht opeisen. Mogelijk is dat aanleiding voor een renteverhoging.’

In maart kwam de inflatie nog uit op 2,4%. Ter vergelijking: in januari was de inflatie op jaarbasis nog 1,5%.

Gematigd
‘De fundamenten van het herstel van de Chinese economie zijn niet heel sterk’, zei minister van financiën Xie Xuren kort na de rentebeslissing. ‘Dus we zullen een gematigd monetair beleid blijven voeren.’

Volgens berekeningen van de Deutsche Bank wordt door de vandaag aangekondigde maatregelen $ 44 mrd aan het financiële systeem onttrokken. De bank verwacht dat een volgende renteverhoging ‘zal kunnen wachten tot juni’.

Bubbel
Vanuit verschillende kanten wordt gewaarschuwd voor een bubbel in Chinees vastgoed. In maart zijn in 70 steden de vastgoedprijzen met 11,7% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Economen spreken over een ‘excessieve’ toename van krediet.

Ondertussen zijn daar ook al maatregelen tegen genomen. Zo wil de overheid het totaalbedrag aan leningen dit jaar terugdringen. Om de onstuimige groei in de vastgoedsector in te dammen, is het verstrekken van leningen voor de aanschaf van een derde huis al verboden, en zijn de hypotheekvoorwaarden voor een tweede huis aangetrokken.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld