Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, mei 4, 2010 16:57 - Geen reacties

Bijna driehonderd nieuwe woningen bij

04
mei2010

MERELBEKE – De gemeenteraad keurde zopas het wegtracé en de uitrustingsvoorwaarden goed van vijf nieuwe verkavelingen, samen goed voor 298 nieuwe wooneenheden.

Het gaat om de nieuwe verkaveling Extensio aan de Petrus Paulus Rubenslaan/Ringvaartstraat, de verkaveling Ghepar aan de Kwenenbosstraat, de verkaveling Arcaterra tussen de Bergbosstraat, Hundelgemsesteenweg, Polderstraat en Schellebellepontweg, de verkaveling Skyline Europe aan de Hundelgemsesteenweg/Albrecht Rodenbachlaan en de verkaveling Huyzentruyt aan de Gontrode Heirweg.

In twee gevallen zat het verkavelingsdossier wegens onvrede van de gemeente met de plannen van de bouwheer een tijdlang muurvast. Door elke verkaveling onder de loep te laten nemen door een multidisciplinair team van stedenbouwkundigen, specialisten in ruimtelijke ordening, verkeers- en mobiliteitsspecialisten en mensen van de Milieudienst, en door grondige besprekingen met de verkavelaars, kwam het schepencollege volgens schepen van Openbare Werken Luc Van Huffel (Open VLD) tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing.

Toch had Groen! niets dan kritiek. Volgens Frank Monsecour blonken alle dossiers uit door oubolligheid en werd in de woningtypologie van de verkavelingen en de aanleg van wegen en geplande afwatering nergens ernstig rekening gehouden met de moderne principes rond klimaat- en milieuvriendelijk bouwen. Volgens hem worden ook overal meer wooneenheden toegestaan dan werd bepaald in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, werd niet gekeken naar een overeenstemming met de al bestaande bebouwing en blijft de auto in elke verkaveling koning.

‘U blijft vasthouden aan een onduurzame visie op verkavelen’, vatte hij de kritiek samen. ‘Wij zullen geen enkel van de wegtracés of uitrustingsvoorwaarden goedkeuren.’

Schepen van Stedenbouw Pascal Rousseaux (CD&V/N-VA) counterde de kritiek met de stelling dat bij elk dossier duidelijke visies werden opgelegd. In elke verkaveling moet minstens eenvierde van de wooneenheden uit sociale woningen bestaan. Er werd een groennorm gehanteerd van 25m3/per inwoner en dat resulteerde aan de Gontrode Heirweg op Flora onder meer in de creatie van een nieuw openbaar park van 1,3hectare. Bovendien, zegde Rousseaux, geldt overal een parkeernorm van 1,5parkeerplaats per woning en worden de verkavelaars waar mogelijk verplicht ondergrondse parkeerplaatsen aan te leggen.

Zijn voorganger Rik De Vis, nu CD&V/N-VA-fractieleider, verzekerde Monsecour dat elke verkaveling perfect aan het Structuurplan Vlaanderen en het gemeentelijk structuurplan voldoet en dat doelbewust voor vijf verschillende verkavelingstypes werd gekozen. ‘Zeg dus nog eens dat wij oubollig en niet creatief zijn’, zei hij. Groen! was echter niet te overtuigen en stemde over de hele lijn tegen.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld