Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 4, 2010 17:57 - Geen reacties

Verkopende makelaar heeft informatieplicht

04
feb2010

Makelaars kunnen niet voorbijgaan aan het verschijnsel dat buren overlast kunnen veroorzaken. Een makelaar die een woning verkoopt aan iemand die op rust gesteld is, terwijl hij weet dat de buurman veel piano speelt, mag dit bijvoorbeeld niet verzwijgen.

Uit onderzoek van de Hogeschool Rotterdam blijkt dat 15 tot 20% van de Nederlanders zich wekelijks ergert aan buren, terwijl 5% in het verleden een fikse burenruzie had. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid blijkt dat 47% van de ruzies gaat over herrie van directe buren, kinderen, rondhangende jongeren of dieren. De informatieplicht ten aanzien van overlast kan een verkoopmakelaar in een spagaat plaatsen. Makelaars die allerlei verhalen vertellen die de koop belemmeren, worden door klanten niet als een goede makelaars beschouwd. De makelaar kan dus niet ethischer zijn dan de wet voorschrijft.

Hoewel onduidelijk is hoe ver de informatieplicht gaat, moet een verkoopmakelaar in algemene zin aan zijn opdrachtgever vragen of er nog zaken zijn die van belang zijn voor een potentiële koper. De aankopend makelaar heeft een zwaardere verantwoordelijkheid: doet de koper geen onderzoek naar buurt en buren, dan kan hij later niet klagen bij de rechter dat hij het niet wist.

Bron: Profnews 2010Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld