Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op dinsdag, april 6, 2010 16:02 - Geen reacties

Veel Nederlandse huiseigenaars betalen te veel

06
apr2010

Huizenbezitters betalen vaak jarenlang onnodig te veel aan hypotheekrente. De hypotheeklasten kunnen in veel gevallen ruim 500 euro per jaar lager uitvallen. Dat blijkt uit onderzoek door de Nationale Hypotheekbond onder ruim 125.000 mensen met een hypotheek.

De groep huizenbezitters die te veel rente betaalt, heeft een zogenaamde tophypotheek. Daarbij leent de klant meer dan de waarde van het gekochte huis. De iets hogere rente die banken de huizenbezitter daarvoor in rekening brengen is de topopslag.

Maar als de waarde van het huis in de loop van de tijd uitstijgt boven het geleende bedrag, kan die topopslag meestal weer van tafel, aldus de hypotheekbond, die hypotheken van huizenbezitters doorrekent op te hoge rentelasten.

Snurkers

Banken waarschuwen de consumenten daar niet automatisch voor, stelt de bond. Ze noemen deze consumenten zelfs ‘snurkers’, omdat ze zonder het te weten te veel rente blijven betalen. Volgens directeur Robin Booij van de hypotheekbond betaalt deze groep huizenbezitters gedurende de looptijd van de rentevaste periode ruim 340 miljoen euro te veel aan hypotheekrente.

Consumenten kunnen op de website van de hypotheekbond controleren of zij in aanmerking komen voor het schrappen van de topopslag. In ongeveer de helft van de gevallen kunnen de huizenbezitters meteen van de opslag af.

De Booij: ”Het mooie is dat je het vaak binnen een uur kan regelen, je behoudt je huidige hypotheek en de rentevastperiode, je gaat alleen per direct minder betalen.” Bij de overige hypotheekverstrekkers kan de opslag pas na het aflopen van de rentevaste periode worden geschrapt.

Bron: ANPReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld