Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, juni 23, 2010 16:42 - Geen reacties

Van corruptie verdachte ambtenaar klust zelf bij als projectontwikkelaar

23
jun2010

Tuur Ceuppens, de Antwerpse topambtenaar die werd geschorst omdat hij zich zou hebben laten omkopen door een grote projectontwikkelaar, blijkt zelf ook actief te zijn in de vastgoedsector.

De voormalige kabinetsadviseur van schepen voor Stadontwikkeling Ludo Van Campenhout(Open VLD) richtte na zijn schorsing de bvba LTD op, een bedrijf dat zich bezighoudt met de verhuur, verkoop en ontwikkeling van onroerend goed.

Stadssecretaris Roel Verhaert, de baas van de ambtenaren, zegt niet op de hoogte te zijn van de vastgoedactiviteiten van Ceuppens. “Ambtenaren mogen in hun vrije tijd nevenactiviteiten ontwikkelen”, aldus Verhaert. “We zullen onderzoeken of die activiteiten verenigbaar zijn met zijn functie als ambtenaar bij de stad.”

Topambtenaar Tuur Ceuppens kwam vorig jaar in opspraak als kabinetsmedewerker van schepen voor Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (Open VLD), nadat bekend was geraakt dat hij gedurende 18 jaar gratis mocht wonen in een loft van een grote Antwerpse vastgoedbaron. Het Antwerpse parket opende een onderzoek naar corruptie. Tijdens het onderzoek kwam ook aan het licht dat Ceuppens van projectontwikkelaar Xavier Painblanc een Volkwagen Touareg had gekregen, in ruil voor hulp bij het in orde brengen van bouwdossiers. Zowel Ceuppens als Painblanc werden vorige week door de raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank.

Dat Ceuppens zelf ook actief was in de vastgoedsector, was in Antwerpen al jaren een publiek geheim. Zo kocht hij samen met een partner ooit een volledige straat op in Antwerpen-Noord, renoveerde de verkrotte huisjes in de straat en bracht ze opnieuw op de markt. Ceuppens zou volgens ingewijden op het Antwerpse stadhuis ook een aantal vakantiewoningen aan de Kroatische kust hebben verhandeld.

Die handel in onroerend goed deed Ceuppens in eigen naam. Maar na zijn schorsing besloot hij om zijn vastgoedactiviteiten op profesionele basis uit te bouwen. Op 14 juli 2009 richtte hij zijn eigen vastgoedbedrijf LTD op, zo blijkt uit de oprichtingsacte in het Staatsblad (5MB). Uit de oprichtingsakte blijkt duidelijk het doel van het bedrijf: bemiddeling bij de aankoop en verhuur van onroerend goed, schatten en evalueren van onroerend goed, projectonwikkeling, geologisch onderzoek en prospectie en ook het uitwerken van projecten op het gebied van klimaatbeheersing en koeltechniek.

De vraag is of Ceuppens als ambtenaar – hij staat nog steeds op de payroll van de stad Antwerpen en krijgt ondanks zijn schorsing nog steeds de helft van zijn wedde – zich wel op de commerciële vastgoedmarkt kan begeven?

Stadssecretaris Roel Verhaert wil niet op de feiten vooruitlopen. “Over individuele ambtenaren kan ik geen uitspraken doen”, aldus Verhaert. “Ambtenaren mogen volgens het reglement van de stad wel nevenactiviteiten ontplooien in hun vrije tijd, op voorwaarde dat de goede naam van de stad niet in het gedrang komt. De nevenactiviteiten mogen ook geen negatieve gevolgen hebben voor het functioneren als ambtenaar. Iemand die dag en nacht bezig is met andere activiteiten, kan zijn job bij de stad niet naar behoren doen. De nevenactiviteiten moeten natuurlijk ook verenigbaar zijn met de job als ambtenaar. Het is de plicht van de ambtenaar om elke schijn van belangenvermenging te vermijden.”

De vraag of de vastgoedactiviteiten van Ceuppens verenigbaar zijn met zijn functie als stadsambtenaar, wil Verhaert niet beantwoorden. “We zullen de situatie eerst moeten onderzoeken.”(VDAA)

Bron: Clint.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld