Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, februari 15, 2010 20:17 - Geen reacties

Strenge ruimtelijke ordening maakte ouderen rijker

15
feb2010

De jongste tien jaar werd de bouwgrond in Vlaanderen driemaal duurder. In Wallonië werd bouwgrond in de jongste 35 jaar slechts 2,5 maal duurder. De grondprijzen stijgen ook sterker dan de woningprijzen in Vlaanderen. Door die dure grondprijzen zijn de ouderen in het Vlaamse Gewest steeds rijker geworden, schrijven de Corelio-kranten.

Geldstromen van jong naar oud
De verklaring voor de hogere grondprijzen in Vlaanderen moet gezocht worden in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, zegt een studie van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen. Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen wilde de schaarse open ruimte behouden. Sindsdien is de voorraad bouwgrond beperkt en steeg de prijs ervan snel. De dure bouwgrond is vooral in handen van ouderen en wordt gekocht door jongeren. Dat zorgt voor geldstromen van jong naar oud.
 
Aanzetten tot verkopen
Maar aangezien jongeren haast onmogelijk nog op eigen kracht een woning kunnen verwerven, worden ze financieel bijgestaan door hun ouders, zodat een omgekeerde geldstroom ontstaat, die vroeger meer via erfenissen verliep, aldus Karel Van den Bosch van het Centrum voor Sociaal Beleid. Om de grondprijzen wat minder snel te laten stijgen en de jongeren een dienst te bewijzen, zou de overheid de eigenaars -gezinnen en openbare besturen – van de 844.000 vrije bouwgronden beter aanzetten hun ‘slapend vermogen’ te koop te stellen, aldus Vanden Bosch. (belga/odbs)

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld