Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, april 27, 2010 16:44 - Geen reacties

Straks ook lagere btw met aannemer zonder registratie

Tags: ,
27
apr2010

Het wordt in de toekomst mogelijk om ook belastingvoordelen te genieten als bouwwerken worden uitgevoerd door aannemers die niet geregistreerd zijn.

Wie zijn huis wil verfraaien, wacht daarmee altijd tot het meer dan vijf jaar oud is. Dan betaalt hij op de onroerende werken geen 21 procent btw zoals voor een nieuw huis, maar slechts zes procent. Voorwaarde is wel dat die werken uitgevoerd worden door een geregistreerde aannemer.

Die laatste voorwaarde zou nu wegvallen. De regeringspartijen zijn het daarover eens en de afschaffing had afgelopen vrijdag op de ministerraad goedgekeurd moeten worden, maar de politieke actualiteit besliste daar anders over: premier Yves Leterme gaf donderdag het ontslag van zijn regering aan de koning, die het gisteren aanvaardde.

Maar België zal niet anders kunnen, want ons land dreigt door Europa op de vingers getikt te worden omdat het zich niet hield aan de zogenaamde neutraliteit van de btw. Dat beginsel houdt in dat soortgelijke diensten die met elkaar concurreren gelijk behandeld moeten worden voor de btw. Dat betekent volgens de rechtspraak van het Hof van Justitie dat ze aan hetzelfde tarief moeten worden onderworpen. Anders is er sprake van concurrentievervalsing.

De regering was wel nog op zoek naar maatregelen – die Europa wel tolereert – tegen oneerlijke concurrentie van (buitenlandse) aannemers die het niet nauw nemen met hun fiscale en sociale verplichtingen.

De verplichte registratie van aannemers dient een dubbel doel. Aannemers krijgen alleen een registratie op voorwaarde dat ze hun bekwaamheid bewijzen en aantonen dat ze in orde zijn met alle fiscale en sociale verplichtingen. De registratie vormt dus enerzijds een kwaliteitslabel voor de consument en is ook een dam tegen fiscale en sociale fraude.

Zonnepanelen
Naast de lagere btw zijn er belastingvoordelen waarbij als voorwaarde geldt dat de werken uitgevoerd zijn door een geregistreerde aannemer. Denk maar aan groene investeringen zoals het plaatsen van zonnepanelen, isolatie… Ze geven recht op een belastingvermindering, maar moeten uitgevoerd zijn door een geregistreerde aannemer.

‘Hier blijft de voorwaarde voorlopig behouden’, luidt het in regeringskringen. Maar ook hier komt die voorwaarde onder druk. De Brusselse fiscale rechtbank heeft volgens het tijdschrift Fiscale Actualiteit nu al voor de tweede keer een zogenaamde prejudiciële vraag gesteld aan het Europese Hof van Justitie met de vraag of de voorwaarde niet in strijd is met het vrije dienstenverkeer in Europa. ‘Momenteel wordt uiterst zelden met niet-geregistreerde aannemers gewerkt’, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Confederatie Bouw.

Bron: De GentenaarReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld