Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, april 27, 2010 16:27 - Geen reacties

Fraude bederft de huizenmarkt

27
apr2010

Als woningcorporaties beter zouden letten op illegale bewoning en ander misbruik van woonruimte, waren de wachtlijsten voor huurhuizen aanmerkelijk korter.

Alleen al in een stad als Eindhoven wordt met 500 huizen woonfraude gepleegd, blijkt uit een steekproef van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Landelijk gaat het om tienduizenden panden die onrechtmatig worden gebruikt.

Het CCV voerde het afgelopen jaar in zes steden een steekproef uit naar fraude op de woningmarkt. Het gaat om illegale doorverhuur (vaak met woekerwinsten), pensionvorming, wietteelt en huisvesting van illegalen en arbeidsmigranten. Uit eerder onderzoeken is gebleken dat woonfraude in hoge mate bijdraagt aan verloedering en vervuiling van een wijk. Daarnaast belemmert het de doorstroming van wachtenden die bij de corporaties staan ingeschreven voor een huurhuis: de wachttijd loopt in veel steden op tot jaren.

Alleen de Eindhovense resultaten van de proef zijn al bekend. Corporatie Woonbedrijf leverde het CCV de gegevens van 6000 woningen. Die werden voor het eerst gekoppeld aan gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie, het kadaster, telefoonmaatschappijen en TNT Post. Wie dubbel ingeschreven stond of bijvoorbeeld verhuiskaartjes stuurde zonder de huur op te zeggen, werd onderworpen aan vervolgonderzoek en kreeg bezoek aan huis.

In 1 procent van de gevallen was daadwerkelijk sprake van moedwillige fraude. In heel Eindhoven gaat het naar schatting om 500 panden. Het CCV vermoedt dat veel andere corporaties nog veel meer problemen in hun bestanden hebben, aangezien Woonbedrijf al enige jaren voorop loopt met de bestrijding.

Het CCV spoort de corporaties aan de medewerkers beter te trainen in opsporing. Programmaleider Lilian Tieman pleit voor buurtonderzoek: ‘Als bij een woning opeens vijf paar schoenen buiten staan en de brievenbus propvol zit, of als bij een eengezinswoning opeens een opeens een bordje hangt met Voor Mieke 3 keer bellen, dan weet je vaak al dat er iets niet klopt.’ De corporatie is begonnen met het uitzetten van de fraudeurs. Inmiddels zijn 9 huuropzeggingen binnen. De rest volgt of wordt juridisch afgedwongen.

Bron: De VolkskrantReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld