Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, december 2, 2010 12:09 - Geen reacties

Stoken kost geld

02
dec2010

Als je weet dat je een verwarmingsinstallatie voor gemiddeld 15 jaar kiest, is het niet onbelangrijk om naast de kostprijs ook even stil te staan bij de verbruikskosten van het systeem. Die twee factoren samen bepalen het rendement waarmee je kan verwarmen. En dat wil je toch zo optimaal mogelijk zien, niet?

De woning verwarmen en het warm water produceren kan vandaag op tig manieren. Je kan centraal werken met een lagetemperatuurketel, een condensatieketel, warmtepomp of decentraal met kachels of andere warmtebronnen in de verschillende ruimtes. Welke keuze je ook maakt, ze kost je tweemaal geld: bij de aankoop en tijdens het verbruik. Het ene systeem is al duurder in het verbruik dan het andere. De redenen zijn legio: de gebruikte brandstof, het vermogen, al dan niet de combinatie met hernieuwbare energie, de mate waarin de woning is geïsoleerd, de afstelling van de verwarmingsinstallatie,… Stuk voor stuk punten om bij stil te staan tijdens de keuze en het opbouwproces van de verwarmingsinstallatie. We geven je graag enkele richtlijnen mee om doordacht een rendabel verwarmingssysteem te kiezen. We gaan daarbij uit van de meest gebruikte technieken en enkele technieken met toekomstperspectief.

Condensatieketel

Dit is het meest gebruikte verwarmingstype van het moment. De ketel haalt een hoog rendement omdat hij warmte uit de rookgassen recupereert. Om hem optimaal te laten renderen wordt wel aangeraden om op een lagetemperatuursysteem te werken, bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming of aangepaste radiatoren.

Investeringskost

Vanaf 2 500 euro kan je al een condenserende ketel hebben. De exacte prijs is afhankelijk van het vermogen, de brandstof, een interne boiler of niet,…

Gebruikskost

Eenmaal de ketel aangekocht, zal je ook geld moeten uitgeven om hem te laten functioneren. Hou rekening met de brandstofkost en de onderhoudskosten. Voor een ketel op stookolie is een jaarlijkse controle wettelijke verplicht. Een toestel op aardgas moet om de twee jaar worden gecontroleerd. Houd rekening met een kostprijs vanaf 75 euro voor een onderhoudsbeurt.

Brandstof

Aardgas, stookolie

Terugverdientijd

De terugverdientijd varieert van 8 tot 10 jaar.

Ons oordeel

Louter naar de aankoop- en verbruikskost gekeken is een condensatieketel een interessante keuze. Maar een condensatieketel is pas echt zinvol wanneer je ook investeert in een afgiftesysteem op lage temperatuur (vloer- of wandverwarming). Dergelijke systemen zijn nog duurder in de aanschaf dan radiatoren.

Condensatieketel met zonneboiler

De verbruikskosten van een verwarmingstoestel kunnen verder worden gedrukt door het te combineren met een zonneboiler. Zo’n boiler kan tot 60% van de behoefte aan sanitair warm water van een gezin dekken. Vooral in de zomermaanden zal dit ertoe leiden dat de ketel zelf een laag of geen verbruik heeft.

Investeringskost

Een zonneboilersysteem kost al snel 3 500 tot 6 000 euro, afhankelijk van de oppervlakte, de inhoud van de boiler,… Daarbovenop moet ook nog de investering in de condensatieketel komen.

Gebruikskost

Vergelijkbaar met die voor een condensatieketel zonder deze aanvulling met zonneboiler. Het extra verbruik voor een zonneboiler is de elektriciteit voor de pomp om de vloeistof te laten circuleren tussen de collector op het dak en de boiler.

Brandstof

Aardgas, stookolie

Terugverdientijd

De terugverdientijd voor de zonneboiler ligt op 9 tot 11 jaar. Na die tijd is de investering in de condensatieketel ook terugverdiend. Vanaf dan profiteer je met andere woorden pas maximaal van de investering.

Ons oordeel

Voor wie bij de installatie van het systeem het budget kan missen, is het zeker een aanrader. Je kan ook vooruitziend werken en de boiler voorzien op de latere koppeling aan thermische zonnepanelen.

Warmtepomp

Een warmtepomp waardeert de energie uit de omgeving (lucht, aarde of grondwater) op tot het gewenste niveau voor het gebruik in de woning.

Investeringskost

Een warmtepomp kost al snel zo’n 5 à 6 000 euro voor een toestel dat thermische energie uit de lucht recupereert. Kies je voor een oplossing die zijn energie uit de ondergrond haalt, dan moet je rekeningen houden met een bedrag dat dubbel zo hoog zal liggen. Er zijn immers grondwerken en boringen nodig.

Gebruikskost

De kosten voor de elektriciteit om de warmtepomp in werking te stellen. Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of performance). Bij de modernste varianten kan dit COP al oplopen tot 4 of 5 bij een buitentemperatuur van 10°. Bij lagere temperaturen ligt dit COP dus ook lager. Concreet wil dit zeggen dat 1 kW elektriciteit wordt omgezet in 4 of 5 kW thermische energie (warmte).

Brandstof

Elektriciteit

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een warmtepomp wordt ingeschat op 6 à 10 jaar voor een lucht-luchttoestel.

Ons oordeel

De warmtepomp kan de kers op de taart zijn in een goed geïsoleerde woning. Het verbruik van de warmtepomp wordt immers in de hand gewerkt door de isolatiegraad. Wanneer je niet bereid bent eerst doorgedreven te investeren in isolatie – en daarmee samenhangend ventilatie – loont de investering in een warmtepomp niet.

Houtgestookte ketel / pelletketel

Van een houtgestookte ketel mag je net hetzelfde verwachten als van een ketel op aardgas of stookolie, alleen gaat het hier om een andere brandstof. Dat kunnen houtblokken zijn of pellets (samengeperste houtkorrels.)

Investeringskost

De prijs wordt mee bepaald door het vermogen van de ketel. Voor een handgestookte ketel van 10 tot 50 kW moet je rekenen op een kost van 11 250 euro. Een automatisch model met een vergelijkbaar vermogen kost al snel 21 000 euro.

Gebruikskost

Is afhankelijk van de gekozen brandstof. Brandhout kan soms goedkoper worden aangekocht dan pellets. Rekenvoorbeelden geven aan dat er een besparing tot 350 euro per 1 000 m³ vermeden aardgasverbruik gerealiseerd kan worden.

Brandstof

Hout of pellets

Terugverdientijd

Geen info beschikbaar

Ons oordeel

De begininvestering voor een houtgestookte of pelletketel ligt nog heel hoog. Het lijkt voorlopig dus nog een techniek voor de happy few of zij die echt overtuigd zijn van de voordelen van hout of pellets.

Wat brengt de toekomst?

Wie momenteel de bouw of verbouwing van zijn woning voorbereidt, kan rekening houden met twee veelbelovende nieuwkomers: de micro warmtekrachtkoppeling (micro-wkk) en de verwarming met zeoliet.

Vandaag zijn er nog maar twee merken die een micro-wkk voor particulier gebruik aanbieden op de Belgische markt. Maar de komende maanden en jaren zullen de andere merken dit voorbeeld volgen. Uiterlijk is er nauwelijks een verschil tussen een condensatieketel en een micro-wkk waarneembaar. Dat verschil is er wel in de prestaties. Een micro-wkk produceert immers warmte én elektriciteit. Om helemaal correct te zijn: eigenlijk is de warmte een restproduct van de elektriciteitsopwekking. De micro-wkk kan de elektriciteit opwekken met aardgas, stookolie of biomassa als brandstof. Mooi meegenomen bovenop de gratis elektriciteit is het feit dat je van de VREG warmtekrachtcertificaten kan krijgen. Per 1 000 kWh opgewekte elektriciteit ontvangt u een certificaat met een minimale waarde van 27 euro. (Wallonië en Brussel hebben zo’n regeling niet).
De investering in dit nieuwe systeem ligt nog aanzienlijk hoog (± 7 000 euro), maar uit de Nederlandse praktijk blijkt dat de meerkost ten opzichte van een gewone verwarming zich op 3 à 5 jaar terugverdient.

Zeoliet

Verwarmingsproducent Vaillant introduceerde op Batibouw 2010 een opmerkelijke innovatie. Het toestel de zeoTHERM combineert de gascondensatietechnologie met absorberend zeoliet. In feite is het toestel een warmtepomp, maar dan één die zijn warmte uit het mineraal zeoliet haalt. Dit mineraal wordt vandaag al gebruikt in waspoeder, kattengrit of als katalysator. Het kristal heeft de eigenschap water te absorberen en daarbij warmte af te geven. Het verwarmingstoestel gebruikt deze natuurlijke warmteontwikkeling. In eerste instantie wordt water aan het zeoliet toegevoegd, waardoor warmte wordt opgewekt. In een tweede stap wordt het zeoliet gedroogd. Na de afkoeling of het drogen, wordt opnieuw water toegevoegd aan het zeoliet. Het zeoTHERM-systeem heeft volgens Vaillant een rendement dat 30% hoger ligt dan dat van een klassieke gasketel.

** NOOT: De prijzen die we in dit artikel opgeven zijn marktgemiddelden. Er zijn goedkopere en duurdere toestellen te vinden.

Bron: habitos.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld