Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, mei 21, 2010 16:59 - Geen reacties

Standaardisatie zit diep geworteld in vormgeving

21
mei2010

Standaardisatie heeft op veel terreinen een bijna onmerkbare invloed gehad op de ontwikkeling van producten die tegenwoordig als volledig `normaal` worden gezien. Zo kwam de oer-Hollandse fiets met twee even grote wielen aanvankelijk in Engeland tot ontwikkeling, en toen na 50 jaar eenmaal de definitieve vorm werd gevonden, bleven grote veranderingen 75 jaar achterwege.

Deze vaak door de overheid opgelegde standaardisatie staat nu onder meer centraal op de tentoonstelling `Norm = Vorm` in het Gemeentemuseum in Den Haag. En dat gaat niet alleen over de fiets, maar heeft evengoed betrekking op de kleurenwaaier van Sikkens, de auto en de computer. Daarbij geldt Ikea, met zijn voor containervervoer ontworpen verpakkingen en geautomatiseerde (verkoop)processen, als het ultieme voorbeeld.

De professionalisering van het vak van ontwerper kent volgens Timo de Rijk, die er ook een boek over schreef, drie fases. Aan het begin van de Industrieële Revolutie had deze de rol van planner in het productieproces, terwijl die functie steeds meer verschoof naar kunstenaar en uiteindelijk coördinator van alle specialismen. Het fenomeen standaardisatie kon overigens ook in artistieke kringen op instemming rekenen. Zo kende Bauhaus-architect Walter Gropius een `moreel verheffend effect` toe aan `gelijke dingen`.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld